Leverancier van de Krat - De Waog

Nog net voor de lockdown bezochten we onze trouwe leverancier Wiel van de Bool, in het Limburgse dorpje Neer. Zijn biologische boerderij De Woag is een begrip in Limburg, maar zeker ook bij ons. Hij is al lang onze leverancier voor yacon en bataat, een groente waarmee Wiel naam heeft gemaakt.

Biologische boerderij De Waog

35 jaar geleden begon Wiel te experimenteren met het biologisch telen van groenten, op een klein lapje grond van zijn vader. Inmiddels telt het bedrijf 11 hectare. Hoewel we elkaar al jaren spreken aan de telefoon was het er nog nooit van gekomen om kennis te maken.

Wiel van de Bool
Wiel ziet eruit alsof hij met moeite zijn teeltgronden heeft verlaten. De aarde is in de rimpels in zijn handen gekropen, en zijn verweerde gezicht is getooid met een eigenzinnige baard. Zijn outdoor uiterlijk contrasteert met de hypermoderne loods die Wiel en zijn zoon Joep twee jaar geleden hebben neergezet.

Innovatief
Een ingenieus warmte- en koelsysteem houdt de loods op de goede temperatuur. Zo kan de geoogste bataat wel een jaar bewaard worden: de kratten worden koel gewaaid in de zomer en warm gehouden in de winter: met restwarmte van de zomer. Ook duurzaam dus!

Zonnepanelen
Wiel is nog enthousiaster over zijn dak. ‘Dat was een schitterend project. Het hele dak ligt vol zonnepanelen. Met de overtallige energie worden tientallen huizen in de omgeving verwarmd.’ Een ingenieuze sorteermachine weegt precies het benodigde aantal grammen af.

Toekomst
Wiel vertelt dat zoon Joep het bedrijf zal overnemen. Wordt het geen tijd dat hij een beetje van zijn rust gaat genieten? Wiel kijkt betrapt en grinnikt: ‘Ach, ik doe dit graag hè?!’

Door: Inger Boxsem