Leveranciers uitgelicht

Bij de Krat gaan we er prat op dat we veel verschillende producten in onze maaltijdboxen stoppen. Verandering van spijs doet eten, ten slotte. Uiteraard kiezen we zorgvuldig waar we onze groenten, vlees, vis en allerlei andere heerlijke dingen vandaan halen. Wij willen dan ook graag een aantal van onze leveranciers uitlichten. Het is een flinke lijst, en daarom vertellen we per categorie een beetje over onze meest bijzondere leveranciers.


Vlees

Onze vleesproducten zijn altijd afkomstig van duurzame bedrijven met hart voor de zaak én voor de dieren. Lamsvlees halen wij meestal bij Bauke Bossink, een lamsvleesspecialist met een slagerij op hun eigen duurzame boerderij. Verder stoppen wij een paar keer per jaar vlees van Wild van Wild in de Krat. Dit is een bijzonder bedrijf van twee broers, die daadwerkelijk zelf het wild jagen.


Waterlant's Weelde

De meest interessante vleesleverancier is wat ons betreft Waterlant’s Weelde. Dit is een familiebedrijf, dat regelmatig in de prijzen is gevallen. De mensen van Waterlant’s Weelde kennen de boeren persoonlijk en komen er regelmatig op bezoek. Ze hebben afspraken gemaakt met elke boer over de verzorging van de dieren, en verder doen ze alles, van uitbenen tot worst maken, nog helemaal zelf.


Vis

Vis halen wij meestal bij Schmidt Zeevis, zij verkopen duurzame vis die, zoals ze zelf zeggen, zo vers is dat hij nog zwemt. Verantwoord vissen krijgt van hen bovendien veel aandacht, wat de natuur ten goede komt. Gerookte vis komt bij Frank’s Smoke House vandaan; een rokerij, restaurant en winkel in één.


Groente

Bij de Krat werken we veel met groente leveranciers die hele bijzondere groenten leveren. De biologische tuinderij de Waog uit Neer (Limburg) levert bijvoorbeeld bataat (ook wel zoete aardappel genoemd) en palmkool, biologische waterkers komt van de Klispoel bij Nijmegen, en roodlof komt van Rob de Boer uit Spierdijk (Noord-Holland). Roodlof is zachter van smaak dan witlof, en erg lekker in salades. Andere bladgroenten komen vaak van Green Specialties uit Lierop (Oost-Brabant) of Kwekerij Groenesteeg uit Zwijndrecht. Peulvruchten en mizuna (een soort Japanse rucola) van Michiel de Hoog van Michiel Teelt in Kruisland. Deze laatste groenten worden bovendien verwend met organische meststoffen van zijn eigen varkens, waar ook af en toe pancetta of een speklapje van in je Krat terechtkomt.


Nieuw-Zeelandse spinazie

Naast deze heerlijke groentesoorten hebben wij ook Nieuw-Zeelandse spinazie van Peter Boer. Zei je Nieuw-Zeeland? Geen zorgen, hoewel dit gewas inderdaad van oorsprong aan de andere kant van de wereld groeit wordt deze spinazie uit jouw Krat wel degelijk in Nederland geteeld. Peter Boer is zelfs een van de weinigen die het verkoopt! Verder kan je van hem snijbiet in allerlei kleurtjes verwachten, zomerpostelein, en allerlei andere bijzondere bladgroenten, allemaal biologisch. Bovendien wordt het onkruid gewied door zijn eigen kippen!


Cherrytomaatjes van de zorgboerderij

Een laatste boerderij waar we graag wat extra aandacht aan willen geven is kwekerij Osdorp, waar we onze cherrytomaatjes vandaan halen. Kwekerij Osdorp is een zorgboerderij voor mensen die graag een opstapje willen voordat ze starten in een reguliere baan. Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de persoonlijke behoeften van de medewerkers. Zo is er bijvoorbeeld een groep die moeite heeft met lopen en staan. Geen probleem, zij kunnen gewoon zittend planten verpotten en stekken knippen.


Pasta's en aardappelen

In de maaltijdboxen van de Krat vind je regelmatig verse pasta van de Pastafabriek Al Dente. Zij draaien al hun pasta’s zelf volgens authentiek Italiaans recept, en zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan ravioli ‘con’ hutspot en ‘con’ boerenkool met worst. Onverwacht, maar ook overheerlijk.

Bij de Oosterse gerechten komt er regelmatig mie van de Miefabriek voorbij, een Chinees familiebedrijf in Nederland. Omdat ze niet tevreden waren met de noedels die in Nederland verkrijgbaar waren besloten ze zelf noedels te gaan maken, zoals ze die kenden uit hun vaderland. Het resultaat? De meest oorspronkelijke mie van Nederland!

Uiteraard komen er ook authentieke Hollandse aardappelen voorbij in onze maaltijdboxen, vaak van aardappelteler Astrid Francis uit Noordbeemster. Zij heeft voor ons smakelijke Beemster Valery-aardappelen voor in je hutspot, of bij je koolrabisteak.


Brood

Voor brood kloppen wij meestal aan bij Jordy’s Bakery uit Rotterdam of de Veldkeuken uit Bunnik. Op landgoed Rhijnauwen bakt de Veldkeuken in zijn eigen keuken 100% biologisch desembrood. Lekkerder dan dit vind je niet! Naast de bakkerij hebben ze ook een eigen restaurant met waar ze recht van het land koken. Ga dus vooral ook eens bij ze langs.


Kaas

Heb je wel eens echte buffelmozzarella geproefd? Of de lekkerste verse ricotta van Nederland? Met een maaltijdbox van de Krat kan het, want beide kaassoorten komen van de Buffalo Farm Twente. Daar hebben ze een kudde buffels rondlopen die daar een goed leven leiden. Ze brengen zoveel mogelijk tijd door met eten in de zeer gevarieerde kruidenrijke weide, en dat proef je. Verder hebben ze nog veel meer bijzondere buffel- en koemelkproducten, en verkopen ze ook buffelvlees.

We werken verder veel samen met De Lekkerste Kaas, een kaashandelaar uit Haarlem. Via hen kopen we bijzondere kaassoorten in zoals lde Fryske, een prijswinnende rasechte Friese kaas, en Terschellinger Stormkracht van kaasmakerij De Terschellinger uit Oosterend.

Een wat ongewonere kaassoort is halloumi. Deze kaas wordt voornamelijk als vleesvervanger gebruikt. De halloumi in onze maaltijdboxen heet halloemi en komt van familiebedrijf de Vreugdehoeve in Zwolle, een biologische schapenmelkerij waar ook veel meer andere heerlijke kaassoorten worden gemaakt.


Vleesvervangers

Voor onder andere onze vega gemakskrat hebben wij een aantal heerlijke vleesvervangers uitgekozen. Voor tempeh gaan wij naar Bumi, zij maken tempeh niet van sojabonen maar van lokaal geteelde lupine. Niet alleen biologisch en vegan, maar ook smaakvol, makkelijk en duurzaam. Liever kebab? Ook dat komt voorbij in de Krat. Volledig vegetarisch en gemaakt van, je verwacht het niet, knolselderij. In de woorden van het innovatieve bedrijf Karma Kebab : gruwelijk lekker en 100% plantpowered, gemaakt van lokale groente en graan. Smullen dus.

Andere soorten vleesvervangers komen van Sparc Kitchen, zij maken vegan producten van graan, en van Future Food Group (FFG). FFG is een innovatief team dat werkt met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vleesvervangers, en ook kweekvlees.


Last but not least

Uiteraard komen er nog veel meer andere producten voorbij in de Krat die het benoemen waard zijn. Onze biologische eieren bestellen wij altijd bij Eicom, een duurzame eiergroothandel uit Barneveld. Bijzondere oliesoorten, zoals hazelnootolie en gekruide olijfolie, komen van Abma’s uit De Goorn. En Indonesische gerechten in onze maaltijdboxen worden nóg lekkerder met de authentieke boemboes van Bartje Boemboe uit Amsterdam (en Indonesië). Over Indonesisch gesproken: rijst, tomatenpuree en bonen uit blik groeien natuurlijk niet in Nederland. Aangezien we onze klanten dit stukje van de Nederlandse fusionkeuken niet willen ontzeggen zitten deze producten af en toe ook in de Krat, maar dan wel faitrade en/of biologische, o.a. via groothandel Udea. Hun producten ken je misschien van de biologische supermarktketen Ekoplaza.

Naast deze lekkere producten vind je ook allerlei soorten paddenstoelen in onze maaltijdboxen. Die komen altijd van Mycophilia, zij kweken al hun paddenstoelen op klimaatvriendelijke en duurzame wijze, om de hoek in Flevoland. En last but not least vind je ook pasteitjes in onze maaltijdboxen, van Pom-Pie. Zij bakken overheerlijke ambachtelijke pasteitjes die je alleen even hoeft op te warmen. Hun inspiratie komt uit Nieuw-Zeeland, waar (vlees)pasteitjes overal verkrijgbaar zijn. Uiteraard hebben ze bij Pom-Pie ook nieuwe, vegetarische en vegan varianten, en pasteitjes volgens eigen recept.


Wil je ook genieten van al deze heerlijke èn gezonde producten en gerechten? Probeer dan één van onze Kratten uit.


Ik wil genieten!