
Melkprijzen in tijden van Corona
Corona zorgt voor verandering in alle sectoren van de maatschappij, ten goede en helaas ook ten kwade. Bij de Krat prijzen we ons gelukkig: het virus zorgde ervoor dat we veel nieuwe klanten mochten verwelkomen. Mensen die meer tijd hadden om te koken, mensen die graag wilden weten waar hun voedsel vandaan komt, mensen die graag koken volgens het seizoen, en onze lokale leveranciers willen steunen.
Roodlofteelt
Aan de achterkant van die voedselbranche gebeurt nu natuurlijk van alles, en doordat wij dagelijks met onze leveranciers aan de telefoon zitten horen we wel eens wat.
Je las hier al over de roodlofteelt, en de broden van de Veldkeuken, die in jullie Krat zitten sinds de horeca moest sluiten.
Milieuregels
Sommige tuinders mopperden. Veel van de groenten die je op de markt en in de winkels ziet liggen komen normaal gesproken uit Italië en Spanje. Door corona is daar een groot gebrek aan plukkers, wat ervoor zorgt dat veel groenten nu uit Turkije worden gehaald. Fijn voor de handel in Turkije, maar de milieuregels wat betreft voedsel zijn daar niet zo streng als hier. Geen mens die daar nu op let.
Zo vroegen we ook aan Buffalo Farm Twente hoe zij zich hielden. Hun -geweldige- mozzarella ging niet alleen naar ons, maar ook naar veel restaurants. ‘We zijn optimistisch en creatief,’ vertelt Andra. ‘We maken nu ook Goudse kaas; die is langer houdbaar. Maar ja, we hadden wel even nieuwe machines nodig en het procedé is natuurlijk ook anders.’
Melkprijs
Ander voorbeeld: de melkprijs in Nederland is al zo laag – hij schommelt tussen de 32 en 35 cent per liter- dat veel zuivelhouders nauwelijks rondkomen. Door corona is het aanbod van melk natuurlijk enorm. En niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit het buitenland. Zo hoorden we over melkprijzen uit andere Europese landen van 25 cent, of zelfs 15 cent per liter. Voor die bedragen kun je als overheid van boeren niet ook nog verlangen dat ze dit jaar nog hun bedrijf omvormen om aan de stikstof eisen te voldoen. Eerlijk: we zuchten er wel eens van.
Mogen we een beetje reclame maken: bij de Krat krijgen boeren en tuinders een faire prijs, is het voedsel duurzaam en met respect voor het dier geproduceerd, en komt vrijwel alles van om de hoek. Transparanter wordt het niet.
Door: Inger Boxsem