Minder vlees, toch een worstje

Het ontdekken van een nieuwe leverancier voor de Krat voelt altijd als een cadeautje. Zonder uitzondering zijn al onze leveranciers enthousiaste en inspirerende mensen met wie we een gemeenschappelijk ideaal delen: ons voedsel zo duurzaam mogelijk maken.

Wij hoorden pas kortgeleden van Heyde Hoeve, een varkensboerderij in Brabant, het dorp Gerwen om precies te zijn. Tiny Schepers is de vijfde generatie die op de boerderij werkt. Het oorspronkelijke bedrijf bestond uit koeien en varkens, maar Tiny Schepers specialiseerde zich.

Op de boerderij leven Durocvarkens, een ras dat door de mooie vetaders in het vlees heerlijk sappig en smaakvol is. Tiny’s missie is volgens de website: ‘het allerlekkerste varkensvlees te leveren met de best mogelijke zorg voor dier & omgeving’.

De varkens van Heyde Hoeve worden ook nog eens heel duurzaam gehouden: de varkens worden onder andere gevoed met reststromen uit de voedselproductie van mensen. Naast granen en plantaardige eiwitten krijgen ze aardappelschillen, kaaswei en bierborstel, dat overblijft bij de productie van kaas en bier. Geen wonder dat de Heyde Hoeve varkens werden uitgeroepen tot ‘beste varken van Nederland’ op het gebied van smaak en duurzaamheid.

Heyde Hoeve ging nog een stapje verder: samen met een cateraar en de producenten Nederlandse quinoa ontwikkelden zij de ‘ookworst’, een worstje van 70% varkensvlees en 30% quinoa. Voortgekomen uit de idee dat we minder vlees moeten eten, uiteraard. Doordat de Durocvarkens zulk lekker vlees geven is dit worstje nog steeds heerlijk. En met 30 % minder vlees helemaal volgens de Kratfilosofie: wij vonden het een wereldidee.Inger Boxsem