Mopperen over plastic

Vorige week mopperde Teun van de Keuken in de Volkskrant over de hoeveelheid groenten in plastic bij een grote super. Teun moppert altijd een beetje, dat is zijn baan. Ook als presentator van De Monitor en de Keuringsdienst van Waarde legt hij een gezonde dosis wantrouwen en chagrijn aan de dag als het gaat om machtige instituties.

Plastic verpakkingen

In dit geval ergerde hij zich dus aan plastic verpakkingen. Winkels verdedigen zich daar altijd tegen met het verspillingsargument: voedsel zonder plastic bederft sneller en is daardoor minder lang houdbaar. Evengoed had de winkel in kwestie begin dit jaar aangekondigd drastisch op de verpakkingen te willen bezuinigen, maar daar is nog weinig van terug te zien.


Populariteit plastic

De populariteit van plastic is niet verwonderlijk. Het is eenvoudig te maken, en verbruikt gek genoeg minder energie en water tijdens de productie dan bijvoorbeeld papier; dat een veel milieuvriendelijker imago heeft. Toch moet onze plastic consumptie naar beneden. Veel te veel komt nog terecht in het water, op het land en in ons lichaam.

Bij de Krat proberen we plastic zoveel mogelijk te vermijden. We geven je liever een hele bloemkool, dan een halve die we in een zakje moeten verpakken. Helaas moeten ook wij soms een uitzondering maken: kruiden en sommige bladgroenten kunnen we niet anders vervoeren dan in een plastic zakje. Die zijn zo kwetsbaar dat ze anders verlept zouden aankomen.


Wat te doen?

Het beste wat je met de plastic zakjes kunt doen: hergebruiken. Hoe langer ze meegaan, hoe beter voor het milieu. En in de supermarkt: koop zoveel mogelijk los en vervoer in herbruikbare zakjes, of gewoon los in je boodschappentas.

Inger Boxsem