
Nepnieuws en de glycemische index
Een van onze favoriete rubrieken in de Volkskrant is ‘Klopt dit wel?’ Een rubriek waarin journalisten nieuwsfeiten checken. Geen overbodige luxe. Deze week schoot een man in de war een pizzeria overhoop omdat hij op internet had gelezen dat Hillary Clinton er een kinderseksnetwerk zou runnen. Dit bericht had wel hele heftige gevolgen, maar het kan geen kwaad om, zeker bij berichten op internet je af en toe af te vragen: klopt dit wel?
Het overkwam ons onlangs, toen we research deden voor de vorige blog, over zoete aardappel. Op zoek naar herkomst, recepten en voedingswaarde vlogen de uitroeptekens ons om de oren. Superfood!! Lekker en slank! Vitaminebom! Gigagezond! Fitgirls en foodlovingchicks struikelden over elkaar heen om de gezonde karaktertrekken van deze oranje knol te beschrijven. De gewone aardappel was taboe: bataat moest het worden. Vooral als dieetingrediënt scoorde de zoete aardappel hoog.
Dat komt, zo schreef de ene na de andere website, doordat de zoete aardappel langzame koolhydraten bevat, ofwel: een lage glycemische index heeft. Wanneer een voedingsstof langzame koolhydraten bevat, duurt het langer voordat je voedsel is verteerd, en daardoor zou je langer een verzadigd gevoel houden. Ook zeggen de websites dat je bloedsuikerspiegel evenwichtiger blijft, waardoor je lichaam minder insuline hoeft aan te maken.
Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe kan het dat de ene website het heeft over een GI van 35 (laag, dus gezond), en een ander over 50, nog maar een klein verschil met de gewone aardappel. Na veel doorklikken belandden we uiteindelijk bij het voedingscentrum, dat helder en nuchter uitlegt hoe het zit. Ja, zegt het voedingscentrum, er zijn aanwijzingen dat het eten van voedingsstoffen met een lage glycemisch index beter is voor je gezondheid. Maar! Het is bijna ondoenlijk om voor huis- tuin- en keukenkoks inzicht te krijgen in die GI. Want de glycemische index is geen vast gegeven. Gebakken aardappelen hebben een hoger GI dan gekookte, de snelheid van je spijsvertering is van invloed, de temperatuur waarop je producten bewaart, enzovoort, enzovoort.
Kortom: is de zoete aardappel een veel gezonder alternatief dan de aardappel? Daar vonden wij onvoldoende bewijs voor. Lekker is ie wel, maar verwacht geen wonderen.