Nul procent

We hadden er lang op gewacht, maar toen het nieuwe kabinet zijn plannen aankondigde maakte ons hart een sprongetje. Rutte 4 was van plan een suikertaks in te voeren, en de BTW op groente en fruit terug te brengen naar nul procent. Er leek, in ieder geval op het gebied van gezondheid waarlijk nieuw elan te bespeuren in de plannen. Nul procent BTW op groente is natuurlijk een enorme stimulans om gezondere, duurzame of biologische producten te kiezen. Alles waar wij als maaltijdbox voor staan.

Suikertaks

De vorige kabinetten van Rutte waren niet voor overheidsingrijpen in de supermarkt. Maar dat overheidsmaatregelen een positief effect kunnen hebben op de keuzes en de productie van voeding blijkt uit verschillende cijfers in het buitenland. Engeland bijvoorbeeld, liet frisdrankfabrikanten een suikertaks per hoeveelheid betalen. Het effect was dat de helft van de dranken met minder suiker werd geproduceerd. Nadat Mexico suikerhoudende dranken met tien procent in prijs verhoogde, daalde de consumptie met bijna acht procent.

Ingewikkeld

Helaas, u hoorde het misschien al, tussen droom en daad stonden praktische bezwaren. Wat blijkt: de systemen van de Belastingdienst kunnen deze wijziging niet aan. Ten eerste is het doorvoeren van een nieuw tarief it-technisch ingewikkeld -we besparen je de details- maar ook blijkt het selecteren van groente en fruit gecompliceerd.


Suiker of fruit?

Want wat schreef de Volkskrant: ‘Het invoeren van een suikerbelasting en een apart nultarief voor groente en fruit is complex, omdat het lastig is de definities van ‘suikerhoudend product’ en ‘groente en fruit’ goed af te bakenen. Valt jam bijvoorbeeld in de categorie ‘groente en fruit’ of is het een suikerhoudend product?’

Zo lusten we er nog wel een paar.

  • Is chips groente, of suikerhoudend?
  • Raketjes! Daar zit toch fruit in?
  • En zure matten met aardbeiensmaak, die kunnen toch ook naar nul procent of niet?

Enfin, we zullen nog even geduld moeten hebben. Tot die tijd houden wij ons aan eigen regels; lokale producten, duurzaam geteeld en biologisch waar het kan. Eet gezond!

Geschreven door: Inger Boxsem


Ook lokaal en duurzaam eten?

Bekijk hier onze kratten