Nul procent btw

We vertellen je niets nieuws als we praten over de gestegen voedselprijzen van de afgelopen maanden. Wij merken het bij de inkoop voor onze maaltijdboxen, maar ook in winkels en supermarkten rijzen de prijzen de pan uit. Extra zorgelijk is het dat de prijs van vers en gezond voedsel tien keer harder stijgt dan die van ongezond eten. Even kort door de bocht: je kunt een donut kopen voor 35 cent, een appel kost 60 cent.


Gezondheidszorg

Ondertussen doen we in Nederland een steeds groter beroep op de gezondheidszorg, waardoor die overbelast en onbetaalbaar dreigt te worden. Je zou denken dat de politiek zwaar inzet op een gezonde leefstijl om de gezondheidsproblemen voor te zijn, maar daar komt nog bitter weinig van terecht.


Btw op groenten en fruit

Even flakkerde er hoop, toen de regeringspartijen in het regeerakkoord afspraken om te streven naar een belastingverlaging op gezond eten. Sterker nog: de btw op groenten en fruit zou naar 0% moeten. Verwacht wordt dat mensen dan makkelijker een gezonde keuze zullen maken. Nou was de inkt nog niet droog van deze paragraaf, of de belastingdienst protesteerde. De software systemen bleken niet bestand tegen dit heel simpel klinkende plan. Want: was appelmoes dan ook gezond? En vruchtensap?


Foodwatch

Wij moesten ervan zuchten. Zullen we gewoon beginnen met al het onbewerkte voedsel? De regering mag wel een handje geholpen worden. Om die reden is Foodwatch een petitie gestart, die nu al bijna 125.000 keer is ondertekend. Doen jullie dat ook? Dan wordt gezond eten weer iets beter betaalbaar.

https://www.foodwatch.org/nl/doe-mee/doe-mee-aan-online-acties/maak-groente-en-fruit-btw-vrij/

Bron: foodwatch.org nos.nl volkskrant.nl

Door:
Inger Boxsem