Over A-labels en een slordig persbericht

Wakker dier! deed een onderzoek naar de diervriendelijkheid van maaltijdboxen en stuurde De Krat een lange vragenlijst. Het dierenwelzijn is een van de redenen waarom De Krat is opgericht; wij vonden dit een top-idee.

Enthousiast sloegen we dus aan het invullen en zagen de resultaten met vertrouwen tegemoet. Tenslotte werken we zoveel mogelijk met biologische producten, anders zijn ze in ieder geval duurzaam, en we weten van elk product waar het vandaan komt, en hoe het wordt geproduceerd.

Wakker Dier! publiceerde haar onderzoeksresultaten in een ronkend persbericht: Vier van de tien maaltijdboxen scoren onvoldoende. De Krat scoorde wél voldoende, maar kreeg tot onze verbazing geen A-label -zoals enkele gewaardeerde collega’s- maar een B-label. Hè?! Hadden wij iets gemist? Het persbericht toonde ook een grafiekje, waar de score van De Krat op een venijnige 66 % bleef steken. Onmiddellijk stelde een aantal klanten terechte vragen, en begon onze journalistieke achtergrond te kriebelen.

Hoe kwam deze beoordeling tot stand? Toen we het hele rapport bestudeerden werd ons snel veel duidelijk. Wakker Dier! hanteert als criterium aan de ene kant de 2- en 3-sterren van Beter Leven. Alle vlees en zuivelproducten van De Krat voldoen hieraan.
Aan de andere kant hanteert Wakker Dier! 100% biologisch als criterium. En dat is waar onze wegen zich scheiden. Biologisch en duurzaam worden vaak naast elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde; we schreven er al eerder over.
De Krat geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan duurzaam geteelde paprika’s uit Utrecht boven biologische uit Frankrijk. Ook bij vis wreekt zich dat: De Krat geeft de voorkeur aan duurzaam gevangen wilde vis boven biologische kweekvis en dat beïnvloedde onze score stevig. Sommige collega’s leveren niet eens vis, en dat was dan weer niet meegeteld. Wat ons betreft was het persbericht van Wakker Dier! dus nogal slordig.

Het was en is het ideaal van De Krat om lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel voor veel mensen toegankelijk te maken. We hebben een voorkeur voor biologische producten, en leveren duurzame producten als dat niet kan.
Onze producenten hebben niet allemaal een Eko keurmerk, maar krijgen wat ons betreft zonder twijfel een A-label voor de manier waarop ze werken, en als u daar iets over wilt weten: mail of bel ons gerust!

Inger Boxsem