Over korte ketens van Hollandse bodem

Voordat een product bij jou op je bord ligt, heeft het een hele reis afgelegd. Een tomaat kan bijvoorbeeld uit Spanje komen, waar hij geoogst is door een boer en vervolgens via een veiling bij een groothandel terecht is gekomen. De groothandel verkoopt de tomaat aan een fabriek die blikken tomatensaus maakt. Vervolgens worden die blikken via weer een andere groothandel aan een supermarkt verkocht en via transportbedrijven en distributiecentra naar de supermarkt gebracht. Pas dan komt die saus op jouw bord terecht. Dat is best een flinke reis toch?

Wat is een korte keten?

De rit van zonet is duidelijk geen korte keten, maar wat is dan wel een korte keten? Een rit vanuit Duitsland? Nederland? Je eigen provincie? Een exacte definitie is nog niet zo makkelijk te geven, maar lokaal boodschappen doen bij de boer valt gegarandeerd binnen die grenzen! Seizoensgebonden producten, van Hollandse bodem van de boer om de hoek zijn gegarandeerd deel van een korte keten, en zijn daarmee een heel stuk duurzamer dan jouw tomaat uit Spanje.


Haal je eten lokaal

Lokaal is niet alleen duurzamer (minder CO2-uitstoot), maar ook goedkoper, want minder transportkosten. Bovendien krijgt de boer er een betere prijs voor en eet je makkelijker seizoensgebonden. Zeg nou zelf, wie wil er nou niet een hap nemen van die eerste verse appel van het jaar, knapperig en fris? Bij de supermarkt krijg je dat niet!


Lokaal is diervriendelijker en verser

Net zoals die frisse appel zal ook jouw stukje vlees (als je dat eet) uit de korte keten veel verser zijn. Bovendien hoeven de dieren niet honderden kilometers op transport in een gloeiend hete vrachtwagen zonder voer of water. Ze kunnen lekker hun hele leven in hun eigen stal wonen, en je kunt te weten komen waar jouw stukje vlees nou eigenlijk vandaan komt. Of je appel natuurlijk.


Lekker van Hollandse bodem

De boer heeft er zelf ook veel voordeel van als je je eten lokaal en van Hollandse bodem koopt. Elke schakel in de productieketen kost de boer geld, en een korte keten zorgt er dus voor dat de boer er een eerlijke prijs voor krijgt.


Populairder vanwege corona

In deze coronatijd gaan mensen flink minder de deur uit, en dus ook minder naar de supermarkt. Hierdoor zijn maaltijdboxen zoals onze kratten populairder geworden. Zonder de deur uit te gaan krijg je wekelijks een krat vol verse, lokale producten van Hollandse bodem, afkomstig uit diezelfde korte keten.


Boeren kunnen hun producten beter kwijt

Veel restaurants en andere bedrijven nemen minder of geen producten meer af van boeren en andere producenten, waardoor die met veel eten blijven zitten. Mede dankzij onze maaltijdboxen kunnen zij hun groente, fruit en vlees beter kwijt. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen. Duurzaam én lekker vers dus! Meer weten? Proef van onze gevarieerde maaltijdboxen en krijg 10% korting op jouw eerste twee bestellingen!


Probeer onze maaltijdboxen