Over voedselverspilling en duurzaam eten met kliekjes

In Nederland wordt in huis veel eten weggegooid, in 2019 was dat gemiddeld 34,3 kilo per persoon, ofwel 9,5% van al het gekochte eten. Dit is ongeveer een kwart van de totale hoeveelheid eten die in de hele keten (van producent tot supermarkt en horeca) wordt weggegooid. Vaak onderschatten mensen in hoeverre ze zelf bijdragen aan voedselverspilling, waardoor het kan zijn dat ze minder hun best doen om hun voedselverspilling te verminderen. Gelukkig zijn de meeste Nederlanders wel degelijk bereid om voedselverspilling terug te dringen. Ze willen vooral minder eten weggooien omdat het simpelweg niet hoort, omdat het goedkoper is als je alles opmaakt, omdat mensen honger lijden, en omdat het beter is voor het milieu.

Gevolgen van voedselverspilling voor het milieu

De gevolgen van voedselverspilling voor het milieu zijn zeker niet klein, omdat al het eten dat wordt weggegooid geproduceerd moest worden. Dat kost veel energie en water, en dan is de klimaatbelasting van transport nog niet eens meegerekend. Vooral het weggooien van vlees is niet duurzaam, omdat de productie al niet duurzaam is en er weer meer vlees nodig is ter vervanging van het weggegooide vlees. Voedselverspilling kost in Nederland ongeveer 154 kilo CO2 per persoon per jaar, ofwel 8 tot 10% van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door voedselverspilling.


Voedselverspilling terugdringen is duurzaam

Als er minder eten wordt weggegooid, is dat erg duurzaam, aangezien weggegooide producten niet vervangen hoeven te worden door nieuwe. De voorgaande cijfers spreken voor zich. Vegetarisch is duurzaam, vegan is duurzaam, minder palmolie kopen is duurzaam, maar verminderen van voedselverspilling is dus ook duurzaam. Een duurzaam leven willen leiden betekent dus niet alleen het kopen van duurzame producten of het volgen van een duurzaam dieet, maar ook het daadwerkelijk opeten van de dingen die je koopt.


Hoe wordt voedselverspilling veroorzaakt en hoe voorkom je het? 8 tips

Vaak kopen mensen meer dan ze nodig hebben. Dit komt bijvoorbeeld doordat verpakkingen te groot zijn, ze niet weten wat er nog in de koelkast staat, of door aantrekkelijke aanbiedingen in de supermarkt. Als je bovendien kinderen hebt, kan het lastig zijn om in te schatten hoeveel eten je nodig hebt. Hierdoor koken veel mensen regelmatig iets te veel. Bovendien worden veel producten weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken, terwijl een product waar ‘ten minste houdbaar tot’ op staat nog prima te gebruiken kan zijn.

1. Is het nog goed?

Allereerst dus de houdbaarheidsdatum. De zin ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) betekent letterlijk wat er staat. Het is goed mogelijk dat je product nog prima te gebruiken is na deze datum, je moet alleen even goed kijken, ruiken en proeven. Als er ‘te gebruiken tot’ (TGT) op het product staat, moet je wel oppassen. Dit staat vaak op vlees en vis, en dit zijn de producten die je beter niet kunt eten als de datum erop is verstreken. Als je dit toch doet loop je het risico ziek te worden.

2. Bewaren op de juiste manier

Zorg ervoor dat je gekochte producten op de juiste plek en de juiste manier bewaart. Niet alles blijft langer goed als je het maar in de ijskast zet, vooral groente en fruit uit warmere landen, zoals tomaten, avocado’s en citrusvruchten kunnen daar niet goed tegen. Andere producten zoals broccoli, appels en druiven bewaar je juist wel in de ijskast, om ze langer goed te houden.

3. Wat heb ik nog in de (ijs)kast?

Voordat je boodschappen gaat doen is het een goed idee om te kijken wat je nog in huis hebt, en wat als eerste op moet. Pas je aankopen hierop aan, en koop voortaan alleen wat je écht nodig hebt. Je kunt bovendien restjes in geopende verpakkingen op een vaste plek bewaren, waardoor je meteen ziet wat er zo snel mogelijk op moet.

4. Plan je boodschappenlijstje

Zodra je weet wat je nog in huis hebt, kan je bedenken wat je deze week wil eten. Wie eten er allemaal mee? Baseer je boodschappenlijstje hierop, en schrijf ook op hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt. Hierdoor koop je niet zo snel meer dan nodig, en voorkom je impulsaankopen.

5. Juiste portiegrootte

Bij het koken is het eveneens belangrijk om goed te letten op hoeveel je klaarmaakt. Weeg af hoeveel pasta, rijst of aardappelen je nodig hebt, en bedenk goed wie er die avond mee-eten. Ook vlees wordt vaak in te grote porties geserveerd, dus zorg ook daar voor kleinere hoeveelheden.

6. Hoe lang kun je kliekjes bewaren?

Als je wat eten over hebt, gooi dit dan niet zomaar in de vuilnisbak. Restjes hebben veel mogelijkheden! Stel jezelf wel altijd de vraag ‘hoe lang kun je kliekjes bewaren?’ Als je kliekjes over hebt, doe ze dan in een goed afgesloten doosje en vries ze zo snel mogelijk in, of zet ze in de ijskast. Ook vlees of vis kan je goed bewaren, liefst in de vriezer. In de ijskast blijft het bijvoorbeeld twee dagen goed, en in de vriezer blijft het wel 3 maanden goed. Om je kliekjes op te maken kun je op een vaste dag elke week of maand een ‘restjesdag’ houden, waarop je je kliekjes opeet. Zorg er wel voor dat je het eten goed opwarmt, zodat eventuele bacteriën doodgaan. Op de vraag ‘hoe lang kun je kliekjes bewaren?’ kunnen we dus antwoorden: verrassend lang, zolang je het maar op de juiste manier doet.

7. Maak restjes op

Heb je wat restjes groente, vlees(vervanger) of pasta over? Maak hier dan een heerlijke salade of roerbakschotel van! Of stop het in een omelet. Verlepte groenten en geplette tomaten doen het uitstekend in een pan soep, en in die roerbakschotel kan je prima kleine restjes van veel verschillende groentes kwijt. Bovendien kan je van oud brood croutons maken voor in de soep.

8. Veilig kliekjes opeten

Wees altijd voorzichtig met kliekjes, zodat je niet ziek wordt. In het geval van overgebleven avondeten bijvoorbeeld is het verstandig om dit zo snel mogelijk af te koelen en in de ijskast of vriezer te doen, zodat het langer goed blijft. Zorg er ook voor dat je de kliekjes apart van andere producten in de ijskast bewaart, en was altijd je handen voor en eventueel tijdens het koken. Heb je een restje al een keer opgewarmd en blijft er alsnog wat over? Gooi dit dan weg.6 tips voor hergebruik van restjes

Wil je weten hoe je je restjes eten kunt hergebruiken? Lees nu deze 6 tips!

1. Bloemkool

Heb je een hele bloemkool, en wil je er zo min mogelijk van weggooien? Probeer dan onze no-waste bloemkoolsoep met gebakken oesterzwammen! Heb je al bloemkool op en wil je weten wat je met de bladeren kan doen? Verwerk ze eens in een roerbakschotel.

2. Brood

Oud brood is ideaal om zelf croutons mee te maken. Heb je ook tofu over? Verwerk je brood dan tot broodkruimels en maak eens vegetarische ‘vissticks’.

3. Aardappelen

Als je aardappelen een beetje te zacht aan het worden zijn, kan je er bijvoorbeeld curry van maken, of het verwerken in een stoofpot.

4. Bladgroenten

Veel verlepte bladgroenten doen het goed in smoothies, soepen, of zelfs brood of pannenkoeken. Wil je voorkomen dat je bladgroente snel verlept raakt? Bewaar ze dan, afgespoeld en afgedroogd, in een theedoek in de ijskast.

5. Bananen

Ook bananen die flinke bruine plekken hebben kun je nog prima eten! Misschien zijn ze niet zo lekker om zo te eten, maar je kunt er nog prima bananenpannenkoekjes van maken, of rol ze met wat chocola in bladerdeeg.

6. Stengelgroenten

Wist je dat je van broccolistelen heerlijke pesto kunt maken? Probeer het eens bij onze heerlijke romige pasta met groene pompoen!Kliekjes (voorkomen) bij de Krat

Veel groente- en fruitsoorten zijn verpakt in plastic, ook als ze van zichzelf al een schil hebben. Ook in onze maaltijdboxen bij de Krat kom je dit soms tegen. Dit heeft een goede reden, wij willen ten slotte zo duurzaam mogelijk zijn en beperken de hoeveelheid plastic in elke maaltijdbox tot het minimum. Veel producten worden in plastic verpakt omdat ze op deze manier veel minder snel bederven, en er dus minder kliekjes weggegooid hoeven te worden. Zo heb je dubbel plezier van je maaltijdbox. Onderzoek wijst uit dat de milieu-impact van het weggooien van voedsel groter is dan die van plastic verpakkingen, vandaar dat wij soms toch voor plastic kiezen in onze maaltijdboxen. Papier trekt vocht uit bladgroenten, verse kruiden en paddenstoelen waardoor ze sneller verleppen. Bovendien worden tomaatjes makkelijk geplet of kan het zakje openscheuren en rollen ze door je maaltijdbox heen. Meer hierover lees je in onze blog over verpakkingen.Het voorkomen van voedselverspilling bij de Krat

Elke maaltijdbox bevat nauwkeurig uitgemeten porties. Hierdoor voorkomen wij zoveel mogelijk het weggooien van maaltijdrestanten. Wil jij ook voedselverspilling verminderen? Probeer dan nu één van onze maaltijdboxen en krijg 10% korting op je eerste twee bestellingen!


Verspil minder met onze maaltijdboxen!