
Pan-poolen en Fantasaus
Pierre Wind is kok, of ‘kokoloog’ zoals hij zelf zegt, want ‘kok’ is een te bescheiden omschrijving voor deze culinaire wervelwind. Uit zijn tomeloze hoofd lijkt een niet-aflatende stroom van gerechten, drankjes en theorieën te komen. Wind is zo enthousiast, in woord en gebaar, dat het gevaar erin zit hem niet al te serieus te nemen. Dit is namelijk de man die een gerecht als ‘zalm-zeebaarsworst op Fantasaus’ verzint. Maar vergis je niet, dit is een man met een missie.
Zo nam hij twaalf (!) jaar geleden het het intiatief voor Happy Drinks: volwassen cocktails zonder alcohol. En al ongeveer net zo lang beukt hij op deuren van ministeries, scholen, gemeentehuizen om Smaaklessen te kunnen geven op scholen. Gezond, gezond, gezond.
Zijn nieuwste kookboek De eco-keuken van Pierre Wind, handboek voor duurzaam koken, verscheen onlangs. Het kloeke boek is een introductie tot een nieuwe kookmethode. Wind verspreidt het evangelie duurzaam koken met verve. Het viel hem op dat duurzaam koken altijd ging over verpakking, herkomst, manier van telen, productie van stikstof, maar nooit over het koken zélf. Hoe duurzaam doen we dat? Nou, niet, is de conclusie als je zijn boek leest.
In De eco keuken… neemt Pierre ons bij de hand, op naar een nieuwe manier van koken. Toegegeven, het is razend moeilijk om ingesloten gewoontes te veranderen, maar het is de moeite waard je even te verdiepen. Zo nemen wij het versleten mantra ‘deksel op de pan’ weer bloedserieus, na Wind. Scheelt energie! En wat denk je van zijn ‘kookstopmethode’.
Die, simpel gezegd, komt er op neer dat je groenten en aardappels opzet in een minimale hoeveelheid koud water, en de pit UIT zet als het water kookt. Gewoon uit, en in het hete water gaart de pieper alsnog. Als je een stapje verder gaat, hang je in een bolzeef je roosjes broccoli boven de stoom van de aardappel. ‘Pan-poolen’ noemt Wind het. Daar dan weer de deksel op. Scheelt, een pan, scheelt een pit, scheelt twee keer energie.
Ook heeft Wind een heel raamwerk ontworpen om producten te selecteren op duurzaamheid, geeft tips voor verwerking van groentenafval en schreef een aantal goede vegetarische recepten. Op de site vind je zijn recept voor witvis met sinaasappeldillesaus. Kookstop. Lekker eten, nu. Die Fantasaus vergeven we hem.
Door: Inger Boxsem