Spartelvers

Wij zouden onze vis het liefst op de afslag kopen, zo uit het water. Alleen al om het woord: spartelvers. Maar wie een klein beetje aan schaalvergroting doet, zoals wij bij de Krat, weet dat dit niet kan. Particuliere schippers die duurzaam vissen, vangen te weinig om aan onze vraag te voldoen. Bovendien is vis een natuurproduct dat zich wispelturig gedraagt. Soms laat de kabeljauw zich niet vangen vanwege de wind, of is de poon niet hard genoeg gegroeid.

Duurzaam & van goede kwaliteit

Daarom doet De Krat viszaken met Martin de Heer van Schmidt Zeevis, een puik Rotterdams bedrijf dat al meer dan 100 jaar vis in- en verkoopt van goede kwaliteit, zo duurzaam mogelijk gevangen. Hij kan ons vast vertellen wat verantwoorde vis is. ‘Nou,…’ De Heer aarzelt. ‘Dat is een lastig onderwerp. Om te beginnen wordt je al geen wijs uit alle keurmerken. ASC, MSC, eko, Waddengoud, noem maar op.’

Hmm. Zeggen die keurmerken dan niets?

‘Jawel,’ zegt Martin de Heer. Je hebt het MSC-keurmerk voor wilde vis, en sinds kort het ASC-keurmerk voor gekweekte vis. Maar dat zegt vooral iets over de productieketen: je weet van begin tot eind waar de vis vandaan komt, wat die heeft gegeten, hoe lang die is getransporteerd etc. Maar vis zónder keurmerk kan ook hartstikke duurzaam zijn. Wij doen bijvoorbeeld graag zaken met een lijnvisvereniging die vist op zeebaars. Kleine bootjes, een buitenboordmotortje, dus minimale milieubelasting. Een keurmerk aanvragen is stinkend duur: ik hoor bedragen van 150.000 euro. Die lijnvisser kan dat natuurlijk nooit betalen, terwijl zijn vis 1000% duurzaam is.’

Verwarrend hoor.

‘Dat is het zeker. Biologische vis klinkt bijvoorbeeld ook heel goed, maar dat is per definitie kweekvis: pas dan weet je wat een vis binnen heeft gekregen aan voedsel. Kweekvis klinkt weer minder dan wilde vangst, terwijl het niet slechter hoeft te zijn.’ Is er dan nog houvast, meneer De Heer, voor de eenvoudige consument?’ “Zeker wel,’ zegt de Heer. ‘Ik noem het gezond verstand. Koop je vis bij een betrouwbare leverancier, die je precies kan vertellen waar de vis vandaan komt. Je kunt het ook zien: een verantwoorde vis ziet er gezond uit, is mooi dik, glazig, niet beschadigd. Dan kun je de ongezonde tilapia gewoon links laten liggen.’

Inger Boxsem