Stem

Je zou het bijna vergeten, maar op 17 maart gaan we naar de stembus. Aan ons de taak een nieuwe regering te kiezen. Een regering die ons soepeltjes door de coronacrisis leidt, op zo’n manier dat wetenschappers, artsen, criticasters, ziekenhuisdirecteuren, jeugdhulpverleners, boeren, barvrouwen en tieners eendrachtig deze periode te boven komen. En dan hebben we de onderwijzers, ouders en rijschoolhouders nog niet eens genoemd. Kortom: geen geringe taak.

Klimaat

Stel dát dat lukt, zijn we dan uit de problemen? Geenszins. Want als we dan weer allemaal op een terras zitten, heeft de nieuwe regering meer dan genoeg om handen. De woningnood. De jeugdzorg. Groningen. Toeslagen. En de grootste: het klimaat. De directeur van het Rode Kruis zei in het Parool dat het moeilijk is om mensen te mobiliseren voor een ramp die je nog niet merkt. Maar toch. Volgens vele wetenschappers hebben we nog zo’n tien jaar de tijd om een heuse catastrofe af te wenden.


Waarschuwingen

Er zijn echt wel waarschuwingen. Denk aan de Seine die Parijs overstroomt. De Highway 1 in Californië die is stukgeslagen door de regen. Denk aan de verspreiding van corona. De huizen die niet worden gebouwd vanwege de stikstof. Kijk naar de foto’s van Kadir van Lohuizen, die halve eilanden verzwolgen zag worden door de zee.


Wat kunnen we doen?

Koop lokaal. Eet duurzaam. Minder met vlees. Koop meer plantaardig. En stem. Stem met je hoofd in de wolken, voeten op de grond en een blik op de toekomst.


Door: Inger Boxsem