Stem met je vork

Heeft u nog behoefte aan wat stemadvies voor de Europese verkiezingen aanstaande donderdag? Lees dan door, we geven het graag.

Stembus

Nou zijn we sowieso voor het uitoefenen van dit stemrecht, er zijn genoeg landen waar je niet kunt stemmen en daar hoeven we niet jaloers op te zijn. Maar iedereen die zich bezighoudt met voedsel, landbouw of veeteelt moet zeker naar de stembus gaan. Wat er in het Europese parlement besloten wordt over landbouwbeleid duurzaamheid en voedselproductie heeft gevolgen voor elk land, voor elke sector die met voedselproductie te maken heeft, zelfs de individuele boer heeft te maken met deze regelgeving.


Landbouwbeleid

Landbouwbeleid is een van de belangrijkste taken van de Europese unie. Bijna veertig procent (!) van de totale begroting gaat naar landbouwbeleid. De Europese Unie geeft dus heel veel geld uit aan deze terreinen en indirect heeft dit beleid natuurlijk ook gevolgen voor het klimaat, en de duurzaamheid van ons eten.


Vote with your fork

Slow Food Youth startte voor de verkiezingen een mooie actie met als slogan: Vote with your fork. Op hun website www.slowfoodyouthnetwork.nl vind je onder het kopje Vote with your fork allemaal informatie over de kandidaten die zich in het parlement bezighouden met voedsel, landbouw en duurzaamheid. Er zitten genoeg interessante mannen en vrouwen tussen.

U heeft dus geen excuus meer: stemmen donderdag, wij doen het ook.


Door Inger Boxsem