Superslank en dubbeldik

Volgende week serveert de Krat groene en witte asperges.

Onze -biologische- asperges komen niet uit het zuiden, maar uit de polder van Nederland. Vader en zoon Galema telen daar deze groenten, die het supergoed doen op de vochtige zandgrond tegen de rand van het IJsselmeer. Zuyderzee asperges heten ze en u begrijpt wel waarom. De heren Galema doen al jaren waar ook grote supermarkten inmiddels goede sier mee maken: ze verkopen álle asperges, ook de kromgegroeide, de superslanke en dubbeldikke variant.
Waarom ook niet: weggooien is doodzonde en voor de smaak van groenten maakt de vorm natuurlijk niets uit. Hoogstens pas je de gerechten een beetje aan. Soepasperges heten de dikke varianten bij Galema bijvoorbeeld, en wij gebruikten die asperges voor in een risotto.

De Krat gebruikt veel vaker wat ongebruikelijk ogende groente: we laden alle soorten en maten in en waarom ook niet? Het besef dat groenten met een afwijkende vorm weggooien nogal zonde is heeft gelukkig inmiddels op meer plaatsen postgevat. Zo zijn er de kromkommers, de soepen van excentriek gevormde groenten en ook in grote supermarkten vind je tegenwoordig zogenaamde ‘buitenbeentjes’.
Al is daar wel iets geks mee aan de hand: de paprika’s die als buitenbeentje worden verkocht zien er precies zo uit als ‘gewone’ paprika’s, en hetzelfde geldt voor de peren. Wij konden niet ontdekken wat er anders aan is.

Het zou mooi zijn als het etiket ‘buitenbeentje’ niet meer nodig is en we groenten kopen in welke vorm of kleur dan ook.

Het gaat om de binnenkant, toch?

Inger Boxsem