THT eieren - zo werkt het


We bakten een ei van de week, en staarden even naar de boodschappen die op de eierdoos stonden. De eieren hadden een biologisch keurmerk, kwamen uit Barneveld en hadden een minimum gewicht van 318 gram per zes eieren. Waarom dat gewicht, vroegen we ons nog af en toen viel ons oog alweer op een andere tekst: ‘bewaar de eieren na aankoop gekoeld’.

Hûh? Onze eieren staan altijd in een donkere -koele- kast, nooit in de koelkast. Blijkt dus niet goed te zijn.

Waarom moeten eieren eigenlijk in de koelkast bewaard?
In principe zijn eieren door de schaal al redelijk goed beschermd tegen salmonella en andere bacteriën. Wanneer je eieren -in de doos- koel bewaart, rem je bacterievorming nog eens extra. Ook zorgt de lage temperatuur er volgens het voedingscentrum voor dat het ei minder snel uitdroogt en we gaan ervan uit dat dit positief is voor de smaak van het ei.

Klinkt plausibel, maar hoe kwamen ze bij ons dan in de voorraadkast terecht?

Het heeft vast te maken met onze bakkende moeder. (Je weet toch dat er twee soorten koks bestaan hè?! Mensen die koken en mensen die bakken. And never the twain shall meet.) Als je gaat bakken is het van levensbelang dat je ingrediënten allemaal de gelijke (kamer) temperatuur hebben. Te koude eieren zorgen ervoor dat je gerecht zo de schift in kan draaien. Dus áls je je eieren in de ijskast bewaart: laat ze dan op kamertemperatuur komen voor je aan het bakken slaat, net als de boter voor die cake.

Tot slot: in Nederland kennen we twee codes om de houdbaarheid van voedsel aan te geven. THT betekent dat een ingrediënt tot een bepaalde datum goed is, maar daarna meestal ook nog een poosje. Onze eieren bijvoorbeeld. TGT daarentegen staat voor: te gebruiken tot. Houd je daar strenger aan. Grote kans dat een product daarna niet meer lekker is, of zelfs bedorven. Niet meer gebruiken dus.

Ons eitje was trouwens zeer smakelijk :)

Door: Inger Boxsem