Torenflats voor sla

Een van de uitdagingen van de Kerstkrat dit jaar was de houdbaarheid van de ingrediënten. Om verschillende praktische redenen wordt de Kerstkrat op zaterdag geleverd, terwijl sommige van onze klanten het menu pas op tweede kerstdag zullen koken. Blijven alle ingrediënten wel zo lang goed? We durven te beloven van wel.

Onze grootste triomf bij het zoeken naar houdbare ingrediënten werd de afspraak met Urban Ponics, een bedrijf in Venlo dat de salade levert voor de kerstkrat. Lauren Trebes is de oprichter van dit bedrijf en we werden aangestoken door zijn enthousiasme. Trebes is een bevlogen pionier op het gebied van ‘vertical farming’en een van de mensen die de voedselindustrie veranderen.

Hij ontwikkelde een manier van bladgroenten verbouwen die duurzamer en gezonder voedsel oplevert. Voor de huidige groenteteelt wordt veel water gebruikt bijvoorbeeld en water is schaars. De bladgroenten die Urban Ponics verbouwt verbruiken bijvoorbeeld 97 % minder water dan in reguliere teelt.

Ook groeien de planten zonder chemische bestrijdingsmiddelen en worden ze gevoed door een natuurlijk mengsel van mineralen en sporen, zodat de groenten gezonder zijn. Verder, en dat sprak ons bijzonder aan, worden de groenten geleverd met wortels, wat de houdbaarheid -daar is ‘ie!- verlengt.

Laurens bedacht voorts een soort torenflat voor plantjes, waardoor op een klein oppervlak toch een groot volume planten kan worden geteeld; ideaal voor stadstuinbouw bijvoorbeeld.

Onlangs waren we op bezoek in Venlo, en namen als proef op de som verschillende plantjes mee. Die staan nu al meer dan een week bij ons in de vensterbank, en ogen nog net zo fris als ze in Limburg deden. Dat moet de kerstkratters ook lukken!

Veel succes met de kerstmenu’s, of ze nou van ons zijn of bedacht door je zwager. Heb het goed.

Inger Boxsem