Tuinbonen

Mijn vader was dol op tuinbonen, en hoewel de smaak mij als kind te bitter was, vond ik het wel heel leuk om ze te helpen doppen; met mijn vingertjes ging ik door de fluweelzachte peulen om de bonen er uit te wippen, en stelde me dan voor dat als ik een elfje was, ik zo'n zachte peul als slaapzak zou gebruiken.

De licht bittere smaak van de tuinboon is wat de Engelsen zo mooi een “aquired taste” noemen; je moet het leren waarderen en kinderen houden nou eenmaal van nature niet van bitter. De bitterheid zit hem vooral in het buitenste velletje van de gedopte boon, wat relatief veel tannine (looizuur) bevat. Later ontdekte ik pas dat je tuinbonen ook kunt dubbeldoppen. Het buitenste velletje laat, na even blancheren van de boon, makkelijk los, waarna er een prachtig, felgroen boontje overblijft, wat helemaal niet bitter maar juist lichtzoet, zoals de doperwt, smaakt.Het jammere van deze manier van doppen is overigens wel dat je van een hele berg bonen maar heel weinig overhoudt. Echte liefhebbers van tuinbonen vinden dubbel doppen dan ook onzin, zij houden juist van het bittertje van het velletje. Om beide kampen een plezier te doen kan je ook alleen de grote bonen duppeldoppen en de lieve kleine boontjes gewoon zo laten, die zijn ook met schilletje overheerlijk.

Tuinbonen zijn rijk aan eiwitten en calcium. Ook schijnen ze een relatief grote hoeveelheid L-dopa te bevatten, een stof die voor een verhoging van de hoeveelheid dopamine in de hersenen kan zorgen. Bij de ziekte van Parkinson kan het eten van veel tuinbonen dus een heilzame werking hebben!

Tuinbonen zijn, net als de meeste peulvruchten, vooral in de zomer volop beschikbaar. Wij maakten er deze week een kindvriendelijke pasta mee. De bonen worden eerst even gekookt (met schil!) en dan met basilicum, Parmezaan en een beetje yoghurt vermalen tot een gladde, groene saus. Het lijkt gewoon erg op pasta met pesto, knap kind die daar dan nog een tuinboon in weet te herkennen.En voor de mensen die bovengenoemd recept zonde vinden van de smaak van de tuinboon, zijn crostini’s met geprakte tuinbonen heerlijk. Dubbelgedopt of niet, dat mag je zelf weten. Gewoon even prakken met een vork en aanmaken met een lekkere scheut olijfolie en peper en zout en op stukjes geroosterd brood smeren, voor bij de borrel. Kan de tuinboon echt even schitteren.

Bekijk hier alle recepten met tuinbonen


Door Eefje Brugman