Varken Vooruit

Het team van de Krat zit regelmatig met elkaar om de tafel om te brainstormen. Wat komt er de komende weken in de Krat, in wat voor soort eten hebben we zin, wat is er in dit seizoen beschikbaar?

Alleen al door de samenstelling van ons team -jong, iets ouder, vrijgezel, deel van een stel of gezin- brengt iedereen andere voorkeuren en ideeën met zich mee over wat we ’s avonds op tafel willen hebben. Voor de klanten van de Krat is het natuurlijk het leukst om voldoende afwisseling te hebben in de recepten (‘Vorige week hadden we ook al een pasta.’) en ingrediënten.

Het struikelblok tijdens onze laatste brainstorm was varkensvlees.‘Vorige week hadden we al braadworstjes.’ ‘Er zitten ook al spekjes in deze Krat.’ Waarom is dat niet goed? Imago, zuchtten we.

Varkensvlees is niet populair. Aan vlees van het big kleven hardnekkige vooroordelen, die maar moeizaam de wereld uit zijn te krijgen. Zo zou je er puistjes van krijgen, maar puistjes worden veroorzaakt door hormonen. Ook zou varkensvlees niet goed zijn voor je cholesterol, terwijl dat stijgt door slechte vetten; niet door de hoeveelheid cholesterol in je voeding. Ook ligt de tijd dat varkens volgespoten werden met antibiotica gelukkig achter ons; zelfs in de reguliere veeteelt.

Varkensvlees is lekker, en niet minder gezond dan ander vlees. Wie graag mager eet komt ook aan zijn trekken: varkenshaas is bijvoorbeeld zacht en mager vlees. Een fors argument voor de Krat om het toch regelmatig op het menu te zetten is dat het voor het milieu vele malen minder belastend is dan rundvlees. Er zijn zelfs lieden die beweren dat je meer milieuwinst boekt met het eten van kip en varken in plaats van rundvlees, dan door je auto de deur uit te doen.

(Uiteraard is het niet eten van vlees de grootste opsteker van het milieu, maar we gaan ervan uit dat u de filosofie van de Krat kent: we zijn niet dogmatisch, maar serveren vlees wel met mate.)

Waar zit dat in? Voor de productie van rundvlees is 28 keer meer land, en 11 keer meer water nodig dan voor de productie van ander vlees. Niet zozeer voor de koe zelf, maar wel voor de ruimte die nodig is haar (vele) voedsel te telen. Ook zorgt de koe voor vijf keer meer broeigassen dan haar collega’s. Kortom: wat ons betreft is het Varken Vooruit! We gaan een worstje braden.

Inger Boxsem