Het imagoprobleem van varkensvlees

De afgelopen weken zat er een paar keer achter elkaar varkensvlees in De Krat. Daar krijgen we altijd reactie op. Gezinnen maken we vaak blij met bijvoorbeeld de slavink. Maar eerlijk is eerlijk, de reactie is regelmatig negatief.

Varkensvlees heeft een imagoprobleem. Op een of andere manier wordt de varkenshouderij gezien als milieubelastend (megastallen) en minder goed voor de gezondheid (vet).

Milieu

Bij De Krat zijn we ons zeer bewust van het milieubelastende aspect van vlees in het algemeen. Varkens-, lams-, rund- en kalfsvlees komt uit Nederland en is voor 100% diervriendelijk en duurzaam geproduceerd. De vlees porties zijn altijd bescheiden, er zit er altijd een vegetarische maaltijd in De Krat en is er ook de volledig vegetarische Krat.

Voor het varken klimmen we echter toch even op de hooibalen. Ten eerste is varkenshaas, varkensfilet en karbonade niet vetter dan mager rundvlees. Ten tweede is inmiddels onomstreden dat rundvlees een veel hogere milieubelasting heeft dan varkensvlees.

Dat komt doordat er veel meer voedsel nodig is voor een kilo rundvlees dan voor een kilo varken. Er is veel meer water, kunstmest en grond nodig voor koeien dan voor varkens.

Varkensvlees

Zeker in Nederland zijn er geweldige varkenshouderijen die op een zeer duurzame manier hun varkens fokken. We zouden u graag meenemen naar onze leveranciers, zoals de varkenshouders van Buitengewone Varkens. Op hun website zie je hoe duurzaam zij werken. Zo eten de varkens alleen maar voer van reststromen. Aan het welzijn van de dieren is ook gedacht: de varkens leven in groepen en komen zoveel buiten als ze willen.

Kijk maar eens, dan kunt u met gerust hart af en toe een saucijsje bakken.

Inger Boxsem