
Vega Krat week 39 - Caldo verde
Beste Krat-Chef,
Jaren geleden -biologische groenten lagen toen alleen nog in fletse natuurvoedingswinkels- waren we eens op culinaire inspiratiereis in Noord-Portugal. Daar maakten we kennis met caldo verde, een soep gemaakt van cavolo nero. Toen nog een hoogst exotische variant van de boerenkool. We waren daar in maart, toen een guur windje onze botten verkilde. Gelukkig waren de Portugezen sowieso nogal van de soep, zodat we elke dag wel opwarmden met een kom gloeiendhete bouillon gevuld met groente.
De meeste soepen, denk aan de Italiaanse aqua cotta (gekookt water), ontstonden uit armoede. De Portugezen kennen zelfs een sopa de pedra, steensoep, al zitten daar wat meer ingrediënten in dan steen.
Gelukkig hebben we tegenwoordig wat meer te besteden: de voedzame bonensoep van deze week versieren we met een fijne dot pistou en Hollandse Oude Kaas.
Niet Portugees, wel lekker.
Eet smakelijk!