Vega revolutie

De groenterevolutie is geslaagd dames en heren. Deze week lazen wij dat een van Nederlands grootste vleeswarenproducenten, die van leverworst en knakworst, zijn productie gaat verleggen naar plantaardig voedsel. Het bedrijf speelt in op de toenemende vraag van flexitariërs, aldus de directeur in het Financieele Dagblad.
Zo zie je maar dat langzame en gestage indoctrinatie van de burger – want zo kunnen we de publieksbeïnvloeding door milieubeweging, overheid, vloggers en Gwyneth Paltrow natuurlijk ook noemen- wel degelijk zin heeft. Een beetje trendgevoelige kok kijkt niet meer op van courgettespaghetti, bloemkoolcouscous of zeewierburgers, maar nu zelfs de worstfabrikant zijn productie gaat verleggen naar plantaardig voedsel is er geen sprake meer van een beweging maar van een revolutie.


Een revolutie die behalve gekkigheid (koffie in avocadoschil, ontbijten met een glas klei) ook mooie dingen oplevert. De enorme uitbreiding van vegetarische gerechten en snacks in de horeca bijvoorbeeld. Of de toegenomen variatie in vegetarisch broodbeleg en de opmars van vegetarische kazen. En de terugkeer van old time favorites. Zo zitten er de komende week pitabroodjes in de Krat, voorheen vooral geassocieerd met het iconische broodje shoarma.
Het pitabroodje is ontstaan in de woestijn, waar het zonder oven of pan werd gebakken, in het open vuur. Door het opensnijden kan het gevuld worden met, ja, van alles dus, en zo wordt de pita de nieuwe lieveling van de bewuste eter. We kennen natuurlijk de vulling van falafel, de gekruide balletjes van kikkererwten.

Maar wat te denken van een pittige humus en bietensalade met pecannoten? Op twopurplefigs.com zagen we een vulling van labneh, pistache, munt en granaatappel. Geroosterde paddestoelen en ricotta? Viva la pita.

Inger Boxsem

Foto: twopurplefigs.com