Vegan

De Krat doet in oktober mee aan de Vegan Challenge, een initiatief om een maand lang veganistisch te eten, dus zonder vlees, vis of andere dierlijke producten. Waarom eigenlijk?

Het veganisme had lange tijd een imago van activistische dierenvrienden en fanatieke gezondheidsfreaks die heel principieel in het leven stonden. Maar sinds een tijdje is er een nieuwe trend ontstaan, die we maar gemakshalve de groene hipster meisjes noemen. Rens Kroes, de Green Happiness en al die andere blije, slanke veelal jonge vrouwen die beweren alleen nog maar plantaardig te eten en daar heel gezond en blij van worden, dat is het nieuwe veganisme, wat dan ook geen veganisme wordt genoemd, maar Vegan. Veganist of vegan, het lijken bijna 2 verschillende uitersten, maar beiden nogal dwingend in hun overtuiging.

Bij de Krat houden we niet zo van het wijzende vingertje. We vinden gezond en duurzaam eten weliswaar belangrijk, maar vinden ook dat eten uit de Krat gewoon lekker, leuk en fijn moet zijn, en dat we daar niet te dogmatisch over moeten doen. Wel zijn wij vanaf het begin van de Krat, in 2010, al bezig met duurzaamheid, het is de basis van ons bedrijf. Een van de dingen waar we echt van overtuigd zijn is dat te veel vlees eten niet goed is. Niet voor onszelf en voor de wereld. Veeteelt is heel belastend voor het milieu, daar is iedereen het wel over eens. Daarom zijn, in samenspraak met onze goede slager Waterlands Weelde, de porties vlees in de krat niet te groot. Een beetje minder vlees is net zo lekker en veel beter voor de wereld.

Hieruit blijkt al dat we echt niet tegen het eten van vlees zijn, mits het op diervriendelijke wijze geproduceerd is. Daarom werken we met boeren en slagers die ons kunnen laten zien dat zij goed met hun dieren omgaan. We gebruiken bijvoorbeeld vlees van kalveren die lekker lang bij de moeder mogen drinken, gewoon in de wei lopen en langer leven (en dus wat roder vlees krijgen), en zuivel van kleinschalige boeren in het Groene hart.

Waarom dan toch de Vegan Challenge? Wij zien het als een proeftuin. We speelden al met het idee voor een veganistische krat, en gaan dat nu een maand lekker uitproberen met onze vegetarische krat. Niet omdat we vinden dat iedereen 100% veganist moet worden, maar omdat we er geen kwaad in zien om vaker veganistisch te koken. De hipste chefs en de meest vernieuwende restaurants koken tenslotte ook vooral met groenten; die zijn gewoon heel lekker en veelzijdig.

Daarnaast vonden we het een interessant experiment om de vleesetende Kratters ook kennis te laten maken met leuke en lekkere alternatieven voor vlees. Tijdens de Vegan Challenge is de vegetarische krat dus helemaal veganistisch, en de gewone Gemakskrat voor een deel. Onze eigen mannen en kinderen zijn notoire vleeseters, maar we weten zeker dat die hun neus niet zullen optrekken voor een heerlijke pittige linzencurry. Als het goed is merken ze niet eens dat ze grotendeels "vegan" eten!

Wil je meer weten over de vegen challenge? Kijk dan op www.veganchallenge.nl