
Vegan eiwitten: it's true!
Bij het proefkoken in de keuken van De Krat hadden wij een paar weken geleden een spannende missie. We testten namelijk een recept met een gloednieuw, voedzaam én duurzaam voedingsmiddel: koolzaadeiwitpoeder. Dit poeder, nu nog nergens te koop, bevat plantaardige eiwitten, en is dus een hoogwaardige en voedzame vervanger van vlees en soja. Het werd ons aangeboden door Marjan de Jong en Marieke Smidt van Sour World, een voedingsbedrijf dat zich tot voor kort richtte op de productie van gefermenteerd voedsel (over duurzaam gesproken!). Het poeder zelf is oorspronkelijk ontwikkeld door DSM, wat zich vaker bezighoudt met duurzame manieren om ons voedsel te verbouwen. De dames van Sour World doen de komende twee jaar onderzoek naar de mogelijkheden om met koolzaadeiwitpoeder te koken en vroegen ons of we wilden helpen met testen. Wij waren meteen enthousiast. Ten eerste wordt het poeder gemaakt van een restproduct: nadat koolzaad is uitgeperst om olie te winnen blijven er kilo’s plantenresten over. Van deze resten wordt het eiwitpoeder gemaakt: het afval zit barstensvol eiwitten. Voordeel: er hoeft nul nieuwe landbouwgrond te worden ingezet. Dit product is er al! Ten tweede is koolzaadeiwit supervoedzaam: heel belangrijk voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs niet te vergeten. Wij kookten voor deze week een groentecurry met het plantaardige eiwit en waren zeer tevreden. We merkten niets van het beetje droge mondgevoel dat ander eiwitpoeder kan geven. De curry was smakelijk, voedzaam en duurzaam. De vega-klanten van De Krat krijgen dus een primeur: een curry met een nieuw voedingsmiddel! We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen en sturen volgende week een mini-enquete om jullie mening te peilen. De klant is koning ten slotte.
Inger Boxsem