
Verpakkingen
Verpakkingen hebben een nogal slecht imago -met dank aan de plastic soep- maar dat imago is een beetje sleets. De laatste jaren is er ook op verpakkingsgebied enorm veel verbeterd. Verpakkingen moeten voldoen aan talloze milieu-eisen, en het schadelijke effect op het milieu is flink gedaald. Vrijwel al het plastic is recyclebaar en/of gerecycled. Toch begrijpen we dat Krat-chefs soms vragen naar ons verpakkingsbeleid. Zijn die plastic zakjes nou nodig?
Plastic verpakkingen tot het minimum beperken
Om te beginnen dit: we doen bij de Krat altijd ons best dit tot een minimum te beperken. Ook hebben we overleg met onze leveranciers over de keuze van hun verpakkingen. Maar: de waarheid is dat moeilijk te bepalen valt welke verpakking de minste milieu-impact heeft. Vooral in onze branche -voedsel- is het lastig, omdat er zo veel verschillende factoren meespelen. Gelukkig is er aantal organisaties dat helderheid schept.
Effect op de houdbaarheid
Om te beginnen stelt het Kennis Instituut voor Duurzame Verpakkingen vast dat het verspillen van voedsel een grotere impact (15%) op het milieu heeft dan plastic verpakkingen (10%). Dat is bijvoorbeeld waarom paprika’s en komkommers soms geseald zijn. De houdbaarheid van de groenten is dan substantieel langer en dat weegt zwaarder dan de impact van het plastic afval. Ook is de groenten beter beschermd tegen beschadiging. Om die reden zitten bij ons de kerstomaatjes meestal in plastic doosjes. De langere houdbaarheid geldt uiteraard ook voor vlees en vis. Bovendien is het in verband met de voedselveiligheid verplicht in plastic te verpakken.
Papieren zakjes lijken misschien een duurzaam alternatief, maar dat is relatief. De meeste papieren zakjes gaan maar een keer mee, terwijl er veel hout voor wordt gekweekt in productiebossen, en er veel water bij komt kijken. Bovendien kunnen ze minder gewicht aan dan plastic.
Er bestaan compostabele (bio) plasticzakjes. Voor de Krat zijn die geen optie: ze zijn te kwetsbaar voor het inpakproces. Ook leveren deze bio-zakjes problemen op in de recycling, legt Greenpeace uit. Ja, ze zijn composteerbaar, maar niet in de compostbak van je eigen tuin. Die zakjes moeten bij het GFT-afval, waarna de gemeente ze kan composteren in een industriële compostinstallatie. Om het nog ingewikkelder te maken; sommige biozakjes bestaan uit plantaardig materiaal, wat betekent dat er veel landbouwgrond, water en mest nodig is voor de productie. Ook niet zo duurzaam.
We eindigen positief
Weet jij nog wat je moet doen? Het duizelt ons soms ook. Toch eindigen we positief, je kent ons. Vrijwel alle plastics kunnen gerecycled worden, waardoor de impact op het milieu kleiner wordt. Maar gebeurt dat ook? Volgens Natuur & Milieu wordt in Nederland ongeveer 50% van de plastic verpakkingen gerecycled. (De plastic soep bestaat vrijwel helemaal uit zwerfafval.) Dít is het punt waarop wij als individu invloed kunnen hebben. Want de overheid, de industrie, de wetenschap, iedereen is het eens: de vervuiling door plastic komt vooral doordat wij het niet goed behandelen. Het belandt op straat, tussen het restafval, bij het oud-papier. Op een juiste manier afval scheiden is dus het allerbeste dat je voor het milieu kunt doen. Is dat makkelijk? Nee, want er zijn tientallen regels die je niet kent. Zo hoort een kapot wijnglas niet in de glasbak (wij verzinnen dit niet), omdat het een andere samenstelling heeft dan verpakkingsglas. Wil je het proberen? Op www.afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal kun je alles invoeren wat je wilt weggooien, de goede container verschijnt vanzelf in je scherm.
Door Inger Boxsem
PS. Interesse in meer inspirerende blogs? Onze website staat er vol mee! Hier onze favorieten van de laatste weken:
- Maaltijdboxen van de Krat zijn dé manier om lokaal eten makkelijk te maken
- Seaspiracy: kan vis wel verduurzamen?
Ken je ons nog niet, maar kook jij ook graag duurzame en voedzame gerechten?