
Verveine
Op een van de warmste dagen van dit jaar, zo’n dag waarop we elke vijf minuten op kantoor verzuchtten: het is hier niet te doen, was boerin Karin Tromp onze redding.
Pleuriskruid
Deze kersverse boerin wandelde ons hittecentrum binnen met kisten vol verveine. Of citroenverbena. Of ijzerkruid. Vroeger ook wel bekend als pleuriskruid, omdat het zou helpen bij longvliesontsteking (pleuris). Het veelnamige kruid kwam rechtstreeks van Karins biologische boerderij in Flevoland. En wat lagen de uitbundige bossen ontspannen te geuren in de boerderijkratten! De geur ervan was fantastisch: we roken citroen, munt, iets van vers gras, fruit, honing. We roken vooral zoveel frisheid: de temperatuur rond onze bureaus daalde spontaan drie graden. (Alsnog bedankt Karin!)
Tromp Aquafarming
Karin werkte, net als haar man Edwin, jarenlang in de media en reclame in Amsterdam. Maar hun liefde ging uit naar eten. Gezond eten, vers eten, mooi en duurzaam verbouwd eten. Vorig jaar namen Karin en Edwin een drastische beslissing: ze verruilden de hoofdstad voor Flevoland, waar nu het trotse Tromp Aquafarming huist. Op deze biologische boerderij verbouwen Karin en Edwin groenten, fruit en kruiden die net wat anders zijn dan gebruikelijk. Lekkere hartige palmkool bijvoorbeeld, oud-Hollandse appelrassen en hun lievelingskruid: verveine. Die liefde is terecht, niet alleen de geur (en naam) van dit kruid is veelzijdig, je kunt haar ook op ontelbare manieren toepassen. De smaak leent zich voor zoet: verveinesiroop, verveinethee, verveine in cocktails en als smaakmaker bij rood fruit. Net zo lekker, en verrassender misschien is verveine bij hartig: gebruik het in een vinaigrette, in soep, in een quiche met zachte geitenkaas, het past goed bij vis, net als bij kip.
Duurzame viskwekerij
Na de groenten en fruit startten Karen en Edwin ook een kleinschalige viskwekerij voor mooie forel. Samen met de studenten van de Aeres Landbouw Hogeschool werken ze aan een experiment met Aquaponics. Daarbij wordt het afvalwater van de vis gebruikt als voeding voor de gewassen. Hartstikke duurzaam boeren: het kan gewoon.
Verveine in de Krat
De komende weken stoppen wij dit heerlijke kruid in onze kratten. Je verwerkt het onder andere in een courgettesoep en als fris element in een kipstoof of vega curry. je houdt ook zeker nog een paar takjes over om thee mee te trekken. Ook een kratje met verveine ontvangen? Bekijk hier onze kratten.
Door: Inger Boxsem