Vliegen, ach gut, vliegen

Wanneer je tien jaar geleden opbiechtte aan familie en vrienden dat je vegetarisch was, of was geworden, werd je al vrij snel beschouwd als een sneue, muizige actievoerder met een slechte huid.

Those were the days! Op dit moment is het bijna andersom. Het lijkt erop dat vlees eten in rap tempo verhuist naar de schaamhoek, waar ook plastic tas, gasfornuis en vliegreis zich ophouden. Linnen tasjes zijn weer hip & happening, inductiekoken en barbecueën bon ton (hoewel, voorspelling: dat heeft ook zijn langste tijd heeft gehad) en vliegen, ach gut, vliegen. Als fatsoenlijk mens waag je je er niet meer aan.

VVD-er Ed Nijpels werd zelfs voorzitter van de zgn klimaattafels, waaraan burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties het klimaatakkoord in elkaar timmerden. Zelfs de VVD weet dus dat er maatregelen moeten komen om de CO2 uitstoot te beperken. Al is het maar omdat je in een verdronken land slecht zaken doet.

Goed nieuws, zou je dus zeggen, voor bezorgde types als wij zelf. Vrijwel iedereen in het parlement fronst zijn wenkbrauwen over de staat van het klimaat.

En toch zakt de moed ons wel eens in de schoenen. Als vlees eten zo schadelijk is, hoe komt het dan dat het nog steeds zo goedkoop is? Als minder stoken van belang is, waarom kunnen we dan nog steeds voor 19 € naar Gerona vliegen? Waarom staan midwinter alle deuren van kledingzaken wagenwijd open? Hoezo is er geen toezicht op TataSteel en sorry, Klaas Dijkhoff: klimaatdrammers?

Vanavond geven we het even op en krijgen de kinderen worst.

Inger Boxsem