Waarom is plantaardige zuivel zo duur?

Havermelk, kokosyoghurt, vegan feta of paddenstoelenburgers: het assortiment plantaardige producten wordt elke week groter. Goed nieuws. Of niet?


Plantaardig leidt tot discussie

Het klinkt sympathiek en verstandig om over te gaan op een (meer) plantaardige levensstijl. Minder dierenleed, beter voor de planeet, beter voor onze gezondheid. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat sommige plantaardige producten ook tot discussie leiden op het Krat-kantoor.

Kant-en-klare vleesvervangers zijn vaak te zout. Kokosyoghurt is in feite milieuverwoestend (boskap!), net als de megaconsumptie van avocado’s (water!), een vrucht die royaal wordt ingezet in veganistische recepten.

Een ander nadelig aspect is de prijs: alleen met een flinke baan kun je het je permitteren om duurzaam, biologisch en vegetarisch of veganistisch te eten en drinken. Dat is weer niet erg inclusief.


Plantaardige yoghurt vijf keer zo duur

Over die prijs valt een hoop te zeggen. De Keuringsdienst van Waarde maakte daar op 28 april 2022 een heerlijke uitzending over. Het consumentenprogramma vroeg zich af waarom een liter dierlijke melk ongeveer hetzelfde kost als een liter dierlijke yoghurt, terwijl plantaardige yoghurt drie, vier, soms wel vijf keer zo duur is als de liter plantaardige melk.

Vervolgens bleek dat de ingrediënten voor plantaardige yoghurt nauwelijks meer kosten dan die voor yoghurt. Het productieproces van de veganistische yoghurt is ook hetzelfde als bij dierlijke yoghurt. Vanwaar dan die extreem hoge prijzen?

De personen in de reportage van de Keuringsdienst gaven het schoorvoetend toe: er wordt gewoon veel meer marge op gemaakt. Plantaardige eters willen heel graag bijdragen aan een beter klimaat en zijn bereid daarvoor te betalen.


Nieuwe kleren van de keizer

Eigenlijk lijken we wel gek: we kopen de nieuwe kleren van de keizer. Wat te doen? In de aflevering van de Keuringsdienst bezoeken we ook Tante Yoghurt, die al jaren zelf haar yoghurt maakt.

‘Dit is mijn advies,’ zegt ze ‘iedereen zou zelf yoghurt moeten maken. Dat is het goedkoopst.’

In de aflevering zie je hoe makkelijk het is!

Geschreven door: Inger Boxsem