Wat een sterrenrestaurant met uw eten te maken heeft

De culinaire wereldtop hield gisteren angstvallig zijn telefoon in de gaten: In Singapore werd de lijst met de 50 beste restaurants van de wereld bekend gemaakt.

Nummer 1 werd restaurant Mirazur in Menton, van Italiaans-Argentijnse kok Mauro Colagreco. Het restaurant won vooral omdat de jury zwaar onder de indruk was van Colagreco’s tuinen, waar alle groenten voor het restaurant worden verbouwd. De waanzinnige brigade en het spectaculaire uitzicht over de Côte d’Azur deden de rest.

Ook in Nederland ging de champagne open; de Librije van Jonnie en Thérèse Boer is na een jaartje afwezigheid terug in de top 50 op plaats 46. Is dat stoer of niet?

Nou zullen wij pas in deze restaurants eten als we de loterij hebben gewonnen en dat geldt waarschijnlijk ook voor u. Maar hun keukens zijn nu al van grote invloed op wat er op uw bord terechtkomt. De top van de gastronomie bepaalt uiteindelijk wat er in de eetcafés wordt geserveerd en wat er in de supermarkt ligt, hoe gek het ook klinkt. Zie het als mode, waar de catwalk ook bepaalt wat er bij H&M in de rekken terecht komt.

Zo beïnvloedde de legendarische Paul Bocuse generaties chef-koks met zijn ‘nouvelle cuisine’. De schilderijtjes van eten die je soms zelfs in een eetcafé krijgt komen uit Bocuses hoofd. Dat de jury restaurant Mirazur vooral prees om de tuin is ook geen toeval: het lijkt wel of geen sterrenrestaurant meer zonder kan.

Voor die culinaire stroming is driesterrenchef Jonnie Boer zeker verantwoordelijk: hij was internationaal gezien een van de eerste chefs die lokale producten ging gebruiken. Die zijn kruiden aan de slootkant van Giethoorn plukte en smaak boven luxeproducten verkoos: griet serveerde in plaats van langoustines.

Onze favoriete chef-kok-held blijft Jamie Oliver . Het was zijn enthousiasme voor verse producten uit je eigen buurt én zijn oneindige plezier in koken, dat onze oprichtster Eefje Brugman inspireerde tot de Krat.

Wat ons betreft mag Oliver ook een prijs.

Inger Boxem