
Wat heb je nodig om goed te kunnen koken?
Koken is meer dan een recept en goede ingrediënten. Net als een timmerman heeft ook een kok zijn basismateriaal op orde. Voor alle (nieuwe) klanten van de Krat maaltijdbox zetten we even op een rijtje wat je volgens ons in huis moet hebben. Disclaimer: we beweren niet volledig te zijn.
Maatlepels
Meten is weten! Want zeg eens eerlijk: hoeveel is een eetlepel olie? Hoeveel weegt een theelepel oregano? Als je gewoon bestek gebruikt, belandt er waarschijnlijk van alles te weinig in je gerecht. Met een setje maatlepels ben je van alle onzekerheid af.
Messen
Je zult nooit spijt krijgen van je investering in een goed stel (koks)messen. Vleesmes, groentenmes en fileermes. Gebruik ze op houten en kunststof planken en laat ze regelmatig slijpen. Met een goed scherp mes is groenten snijden een lachertje. Pas op je vingers!
Pannen
Voor pannen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de messen. Goede pannen zijn een zegen. Ben je kleinbehuisd, dan suggereren wij een goede wokpan. Pastasaus, nasi, soep, stoofvlees, je kunt er alles in klaarmaken.
Raspen
Wie ooit citroen, kaas of appel heeft geraspt met een Microplane, wil nooit meer iets anders. Ze zijn er in verschillende maten. Chefkoks gebruiken ze. Dus. Dat geldt ook voor een mandoline: een snij-apparaat voor flinterdunne plakjes of reepjes. Om mooie bordjes mee op te maken.
Overig gereedschap
Digitale weegschaal, garde, keukenmachine of blender, mixer, slacentrifuge, fijne zeef/vergiet.
Oven- en vleesthermometer
Onmisbaar voor een goede garing van alles. Kost bijna niets en maakt vrijwel elk gerecht beter. Een oventhermometer meldt de daadwerkelijke temperatuur in je oven. Een vleesthermometer gebruik je voor het bereiden van (rood) vlees, vis en gebak.
Smaakmakers
Vloeibaar: wittewijn-, rodewijn- , rijst- en balsamicoazijn. Milde en extra vierge olie. Neutrale olie. Sojasaus. Flesje citroensap. Een pepersaus, zoals sriracha, sambal of harissa. Mosterd. Mayonaise. Ketchup.
Specerijen: Zout, peper, nootmuskaat, laurierblad, chilivlokjes, tijm, rozemarijn, majoraan, kaneel, kurkuma, koriander (gemalen en zaadjes), kardemom (gemalen en peulen) kerrie, garam masala, baharat, gemberpoeder, paprikapoeder, komijn.
Glas, blik, zak, pak: Bonen, linzen, tomatenblokjes, gepelde tomaten, rijst, pasta, kappertjes en ansjovis, bouillonblokjes.
Vers: Knoflook, citroen, tuinkruiden.
Alles in huis? Koken maar!
Geschreven door: Inger Boxsem