Week zonder vlees

Dat het dagelijks leven verandert onttrekt zich meestal aan je waarneming. De tijd die een baby nodig heeft om opeens rechtop te staan, de bollen die de ene dag nog onzichtbaar waren en dan opeens allemaal tegelijk zijn opgekomen, de dingen die politici zeggen om collega’s te beledigen. Je ziet het niet, je merkt het niet, tot je, pak ‘m beet, vijfentwintig jaar terugkijkt en dan constateert dat de wereld is veranderd.


Roken op kantoor

Kijk maar eens mee. Roken in een restaurant of op kantoor? Daar keek niemand in 2005 van op. De smartphone: is er pas vijfentwintig jaar. Bier kunnen drinken op je zestiende is pas in 2014 veranderd in achttien jaar en YouTube bestond in 2004 nog niet. Onvoorstelbaar toch?

Wat zou er over vijfentwintig jaar beslist niet meer kunnen? Een benzine-auto rijden? Alcohol drinken? Wie weet kijken we dan net zo naar het eten van vlees als nu naar de sigaret. ‘Kun je je voorstellen dat we vroeger elke dag vlees aten?’


Elke dag vlees

In de naoorlogse periode werd het eten van vlees gestimuleerd en verbeeldde de dagelijkse consumptie ervan onze toegenomen welvaart. Eke dag vlees was vooruitgang. Vegetariërs, toen nog beschouwd als hippies met een tere ziel, waren er nauwelijks.

Maar, de tijden veranderen. In 2002 werd de Partij voor de Dieren opgericht, als protest tegen het dieronvriendelijke kabinetsbeleid. Jarenlang werd de partij wat lacherig afgedaan als een one-issue groepje, maar inmiddels is ze, door consequent haar standpunten uit te dragen, niet meer weg te denken uit de politiek. De peilingen voor de komende verkiezingen wijzen op acht à elf zetels.

Hoewel het heel langzaam gaat, lijkt het erop dat langzaam tot ons doordringt dat onze huidige vleesconsumptie onhoudbaar is. Niet alleen vanwege het welzijn van de dieren -denk maar aan alle afschuwelijke stalbranden de afgelopen jaren- maar ook vanwege ons milieu, het klimaat, het behoud van de natuur. En we hoeven vlees niet perse helemaal af te schaffen. Als we allemaal een dagje minder doen scheelt dat al enorm!

Nationale week zonder vlees

Van zes tot twaalf maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Dit initiatief stimuleert je om, als experiment, een hele week geen vlees te eten. Je bespaart hiermee een CO2 uitstoot gelijk aan tachtig kilometer autorijden en het verbruik van 193 liter water!*

Vind je het lastig om vegetarisch te koken? Op www.weekzondervlees.nl kun je een magazine met recepten downloaden, het kanaal van 24kitchen helpt je met het programma ‘Een weekje zonder’ ook op weg. En op onze website vind je honderden vegetarische recepten.

Durfals opgelet: de nationale week laat ook de zuivel weg. Voor meer plantaardig, meer natuur en meer dierenwelzijn.

• Bron: www.weekzondervlees.nl

Door: Inger Boxsem