
Wie dit uitleest kookt lekkerder
Iedereen die wel eens een kookprogramma heeft gezien (onmogelijk om dat te vermijden als je televisie kijkt) kent de term ‘hoog op smaak’. Het is het ultieme compliment dat een professionele kok de ploeterende amateur kan geven.
Kijk de meesters proeven: ondoorgrondelijke blik, even het tuiten van de lippen, het zwijgend neerleggen van de lepel en dan het verlossende woord. ‘Heel goed, mooi hoog op smaak.’ En dan de aan huilen grenzende opluchting van de zwoegende kandidaat.
Hoog op smaak
Met hoog op smaak bedoelt een kok niet alleen dat een gerecht veel verschillende smaken omvat, liefst een combinatie van zoet, zuur, zout en bitter, maar ook dat van dat alles genoeg aanwezig is. Wat ‘genoeg’ is weten professionals omdat ze beter meten dan de gemiddelde thuiskok. Professionele recepten zijn heel precies: 2,5 gram selderijzout, 17 ml rijstazijn. Gewone-mensenrecepten bevatten huis-tuin-en-keukenaanwijzingen: een theelepel zout, een halve theelepel kaneel, een eetlepel mosterd.
En hier gaat het dus mis. Want onze theelepel is kleiner dan die van jou, en de eetlepel veel groter. Nu weet je dus nog niks. Hoevéél mosterd, kaneel, zout?
Nou: veel, kunnen we je vertellen. Een officiële eetlepel mosterd bevat 15 gram, en dat is ongeveer twee keer zo veel als je denkt. Een theelepel zout bevat 5 gram, en dat is twee keer méér dan er op onze ‘gewone’ theelepel past. Dus: wie echt lekker wil koken spoed zich naar de Blokker/Ikea/keukenwinkel om subiet een setje maatlepels aan te schaffen. ¼, ½ en 1 theelepel, ¼, ½ en hele eetlepel.
Je moet je kookkunsten natuurlijk altijd proeven, (we herhalen: altijd proeven!) maar voor minder dan een tientje promoveer je van verdienstelijke thuiskok tot semi-chef. Let maar op: een échte eetlepel citroen doet wonderen voor je roomsaus.
Bon chef!
PS. Meer keukentips lees je hier.