You are what you eat

Lijstjes maken lijkt Nederlands grootste hobby. Overspoeld werden we de afgelopen weken met het beste boek, de beste films en de beste albums van 2022. Vervolgens ging men moeiteloos over op de veelbelovende talenten van 2023, en werden ook meteen de boeken en voorstellingen gerangschikt waar we ons dit jaar op kunnen verheugen.


Trends zijn ook een dankbaar onderwerp voor lijstjes. De kledingstukken met gaten, excuus, uitsnedes, veroverden in 2022 de kledingrekken, de jaren tachtig zijn met Goldband als matjesdragende aanvoerders populairder dan in de jaren tachtig.


Food trends 2022

En wat gebeurde er ondertussen in de keuken? Wie at er geen friet met parmezaan en truffelmayonaise? Dry aged groenten verdreven het dry aged rund, en wijn dronk je alleen nog ‘nature’. De gemene deler was zo ongeveer: we eten natuurlijker, duurzamer en denken meer na over wat we eten.

Food trends 2023

Wat staat ons dit jaar te wachten volgens de kenners? Natuurlijk en duurzaam is een blijvende trend. Onze gezondheid en duurzaamheid/klimaat/Co2 hebben onze warme belangstelling. Millenials en GenZ hebben een grote stem als consument, en door hun socialmediagebruik (Tiktok! Instagram!) hebben ze flink invloed op ons voedsel. Een goede invloed, want gezond, duurzaam en betaalbaar eten is wat deze generaties willen. Ook zo fijn: voedsel als ‘guilty pleasure’ schaffen we af. Wie voelt zich nou schuldig als ‘ie gezond eet?

Bewustwording

Onze keuzes op voedselgebied worden dus bewuster. We willen weten waar ons voedsel wordt geproduceerd en op welke manier. Liever appels uit Nederland dus, vooral als die in het seizoen zijn, geplukt door mensen die fatsoenlijk worden betaald en/of gehuisvest. Sowieso zitten Nederlandse producten in de lift. En daarvan kiezen we dan ook nog de meest voedzame, zodat ons eetpatroon goed is voor onszelf en de wereld!

De smaak van 2023

Onze smaak wordt dit jaar zoet-pittig (met dank oa. aan de opkomst van de gochujang-saus). Pasta’s komen er in steeds meer varianten: linzenspaghetti, groentenfusilli, en vis wordt het nieuwe vlees, in de zin van: minder vaak eten, want ook de vissen worden bedreigd met uitsterven.

Wat ons wel beviel: de boer krijgt een prominentere rol in onze keuken, maar dan wel de boer die lokaal, duurzaam en liefst biologisch produceert. Wij kunnen niet wachten!


Een smakelijk 2023!Door: Inger Boxsem