Zachte krachten


En zo kwam de wereld zoals we die kenden knarsend en piepend tot stilstand. Een giftige wolk ontsnapte, die zich ongehinderd door rivieren, bergketens of luchtruim over de aarde verspreidde.


De eerste reactie was ongeloof: zo’n vaart loopt het niet. De tweede reactie was bagatelliseren: het is een flinke griep. De derde reactie was paniek: ik heb 96 toiletrollen nodig.


Lege planken
Behalve de toiletrollen bleken Nederlanders veel meer nodig te hebben: alle pasta uit het schap. Alle citroenen. Alle rode pepers verdwenen, alle paracetamol, alle diepvriesgroenten en alle brood. De verpleegkundigen, waar we zo hard voor klapten, vonden lege planken na hun late dienst.

Hartverwarmend
Na de paniek kwamen de hartverwarmende acties: voormalig verpleegkundigen meldden zich bij een ziekenhuis, we konden goedkoop kaartjes sturen met omapost.nl en toen kwam de ‘gedeeltelijke lockdown’.

Toekomst
Een van de eerste dagen sprak econoom Barbara Baarsma bij DWDD. Haar relaas kwam er op neer dat deze coronacrisis ook goede dingen kon opleveren. De manier waarop wij leven, met zoveel mensen, zoveel reizen, zoveel economische hyperactiviteit, is ontploft.

‘Gemiddeld heeft ons voedsel 30.000 kilometer afgelegd als het op ons bord ligt,’ zei ze. ‘Het wordt hoog tijd dat we daarover na gaan denken.

#supportyourlocals
Wij prijzen ons gelukkig met de Krat, het bedrijf waar we vol overtuiging en gedrevenheid werken. We hebben de mazzel dat dit virus ons vooralsnog niet raakt. We bellen met onze telers en weten wat zij kunnen produceren. We kennen geen lege schappen. De keten is kort: producent, inpakkers, transport. We brengen je maaltijden thuis, zo lang als we kunnen, al nemen we nu anderhalve meter afstand in acht.

Onze leveranciers hebben het zwaar. Door de kleinschalige teelt en de goede kwaliteit van hun producten leveren onze groentetelers, de veehouders, de kaasmakers ook veel aan de horeca, en die is dicht. Zij missen daardoor omzet.

Wat kun je doen?
Onze boeren steun je door uit de Krat te koken. Maar ook de lokale ondernemer bij jou om de hoek kan jouw hulp goed gebruiken; koop je groenten bij de lokale groenteman, haal vis bij de visboer, vlees bij de goede slager.

Neem initiatief, zoals onze collega Samuel Levi, van de worsten van Brandt en Levi. Op supportlocals.nl kun je ook een box bestellen met lokale producten.

Zorg goed voor elkaar, en laten we hopen dat de zachte krachten winnen.

Door: Inger Boxsem