Duurzaamheidsbeleid

Bij de Krat koken we altijd met de seizoenen mee. Zo hoeven er geen groenten onnodig de wereld over te vliegen. Dat is duurzaam en bovendien het lekkerst, wat gisteren is geoogst ligt morgen op jouw bord. Al onze groenten, vlees, zuivel en eieren komen uit Nederland, van bedrijven die werken met respect voor mens, dier en milieu. We betalen onze telers, boeren en producenten een eerlijke prijs. Producten die niet in Nederland groeien of gemaakt worden (bijv. rijst of gedroogde pasta) zijn fairtrade en/of bio.

De Krat is sinds 1 december 2015 officieel B Corp gecertificeerd. Daarmee is de Krat onderdeel geworden van een internationale beweging van duurzame bedrijven die streven naar een betere wereld.

Bekijk hier onze kratten

Bedrijfsvoering

Eerlijk; de Krat betaalt een eerlijke prijs aan de boeren, en doet zoveel mogelijk rechtstreeks zaken met de producent, boer of leverancier.

No waste; de Krat houdt geen voorraad en als er al wat overblijft dan gaat het naar de voedselbank of lokale winkels en restaurants.

Verpakking; de houten kratjes worden veelvuldig hergebruikt. Papieren tassen zijn van gerecycled papier.

Buitenbeentjes; de Krat koopt ook bijzondere of niet gangbare producten in, dus bijv. afwijkende maten of ‘misvormde’ groenten, zoals kromme komkommers en te kleine paprika’s.

Educatie; graag leren we onze klanten op een leuke, niet belerende manier (nog meer) over duurzaamheid, local for local, seizoensproducten en gezond en gevarieerd koken met veel groenten.

Onze duurzame kratten inhoud

- Varkens-, lams-, rund- en kalfsvlees komt uit Nederland en is voor 100% op diervriendelijke en duurzame wijze geproduceerd. Het voldoet aan de eisen van Stichting Keurmerk Waterland, Het Producent keurmerk voor scharrelkip en scharrelvarkensvlees, Beter Leven keurmerk, of het Scharrelvlees PROduCERT keurmerk.

- Kip komt uit Nederland en heeft minimaal 2 sterren van Beter Leven.

- Vis voldoet aan het MSC keurmerk.

- Kaas voldoet aan het EKO keurmerk of aan het keurmerk Erkend Streekproduct van de Groene Hart coöperatie.

- Room, crème fraîche, zure room voldoet aan het EKO keurmerk.

- Yoghurt voldoet aan het EKO keurmerk of het keurmerk Erkend Streekproduct van de Groene Hart coöperatie.

- Gedroogde of ingeblikte waren als rijst, pasta, bulgur, gort, blikjes tomaat, blikjes bonen e.d. voldoen aan het EKO keurmerk.

- Groenten zijn 100% uit Nederland, altijd van het seizoen, uit de volle grond of koude kas en heel soms uit een minimaal verwarmde kas. Nooit uit volledig verwarmde kassen (die nodig zijn om groenten te laten groeien buiten hun eigen seizoen), noch uit het buitenland. Groenten zijn voor circa 50% van biologische oorsprong.

- Aan het brood is niets toegevoegd dat er niet in hoort en bestaat dus volledig uit water, meel, zout en gist of desem, zonder toevoegingen.

- Onze eieren hebben het EKO keurmerk