Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Paddenstoelenstoof met knolselderij-, prei- en krulandijviestampot

  • Totale tijd minuten
2952 Paddenstoelenstoof Met Knolselderij Prei En Krulandijviestamp

Ingrediënten

In de box

  • 2 stuk(s) Prei
  • 600 g Knolselderij
  • 600 g Aardappelen
  • 750 g Gemengde paddenstoelen
  • 1 stuk(s) Andijvie
  • 2 stuk(s) Sjalot
  • 125 ml Zure room
  • 3 el (gehakt) Bladpeterselie

In Huis

  • 20 g Roomboter
  • 3 teen Knoflook
  • 2 blaadje(s) Laurier
  • 200 ml Melk
  • 200 ml Water
  • 3 el Olijfolie
  • 1 tl Paprikapoeder
  • tl Nootmuskaat
  • Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. 2. Snij de prei in ringen en was grondig. Snij de knolselderij doormidden en dan in plakken van 2 cm. Schil de plakken met een dunschiller en snij in blokjes van 2 cm. Schil de aardappels en snij in even grote stukken. Hak de knoflook fijn.
  3. 3. Verwarm in een flinke soeppan met dikke bodem de helft van de boter. Voeg knolselderij, aardappel en prei toe. Bak een paar minuutjes al roerend (zonder te laten verkleuren). Roer 1/3 van de gehakte knoflook erdoor en voeg het laurierblad toe. Laat met de deksel een minuut of 5 zachtjes (!) stoven. Voeg dan de melk, het water en zout toe, breng aan de kook en laat met deksel nog 10-15 minuten koken tot echt goed gaar.
  4. 4. Leg intussen de paddenstoelen op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Bak ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. 5. Snij de andijvie in repen en was met behulp van een slacentrifuge.
  6. 6. Snipper de sjalotten. Verhit de andere helft van de boter in een diepe pan. Fruit de sjalot en de andere 2/3 van de knoflook op laag vuur glazig. Voeg paprikapoeder en nootmuskaat toe, roer even door. Voeg de zure room toe en schep de paddenstoelen erbij. Breng rustig aan de kook, zet het vuur laag en laat 5 minuten inkoken. Hak intussen de peterselie. Breng de paddenstoelen op smaak met peper en zout en voeg de peterselie toe.
  7. 7. Giet knolselderij en aardappel af, maar bewaar wat kookvocht. Haal het laurierblaadje eruit! Stamp fijn en voeg vocht toe tot de gewenste smeuïgheid. Roer de andijvie erdoor en laat op een laag vuurtje wat slinken. Maak op smaak met peper en zout en serveer met de paddenstoelen.