Uw wijzigingen worden verwerkt

Duurzaamheidsbeleid

Duurzaamheidsbeleid
Duurzaamheidsbeleid

De moderne mens is eraan gewend geraakt dat op het gebied van eten bijna alles altijd en overal te krijgen is. We zijn het contact met de seizoenen en onze lokale boeren kwijtgeraakt, en dat is jammer. Het laten invliegen van producten buiten het seizoen is niet (of in ieder geval veel minder) nodig als er hier in Nederland zoveel moois te krijgen is! 

De Krat wil de mooie seizoensproducten die in Nederland te krijgen zijn beschikbaar maken voor een breed publiek, door deze producten rechtstreeks bij de boer of producent in te kopen en aan huis te bezorgen. Daarmee zetten we ons in voor een betere, duurzamere wereld. We hanteren daarbij de volgende principes:

Inhoud Krat

  • Varkens-, lams-, rund- en kalfsvlees komt uit Nederland en is voor 100% op diervriendelijke en duurzame wijze geproduceerd. Het voldoet aan de eisen van Stichting Keurmerk Waterland, Het Producent Keurmerk voor scharrelkip en scharrelvarkensvlees, het EKO keurmerk, Beter Leven keurmerk, of het Scharrelvlees PROduCERT keurmerk.
  • Kip komt uit Nederland en heeft minimaal  2 sterren van Beter Leven. 
  • Vis voldoet voor 80% aan het MSC keurmerk.
  • Kaas voldoet aan het EKO keurmerk of aan het keurmerk Erkend Streekproduct van de Groene Hart coöperatie.   
  • Room, crème fraîche, zure room, geraspte kaas voldoet aan het EKO keurmerk.
  • Yoghurt voldoet aan het EKO keurmerk of het keurmerk Erkend Streekproduct van de Groene Hart coöperatie.
  • Gedroogde of ingeblikte waren als rijst, pasta, bulgur, gort, blikjes tomaat, blikjes bonen e.d. voldoen aan het EKO keurmerk.
  • Groenten zijn 100% uit Nederland, altijd van het seizoen, uit de volle grond of koude kas en heel soms uit een minimaal verwarmde kas. Nooit uit volledig verwarmde kassen (die nodig zijn om groenten te laten groeien buiten hun eigen seizoen), noch uit het buitenland. Groenten zijn voor circa 50% van biologische oorsprong. 
  • Aan het brood is niets toegevoegd dat er niet in  hoort en bestaat dus volledig uit water, meel, zout en gist of desem, zonder toevoegingen. 
  • Eieren biologisch (EKO) of vrije uitloop van de familie Meijer, met 2 sterren van Beter Leven.

Bedrijfsvoering

  • De Krat betaalt een eerlijke prijs aan de boeren, en doet zoveel mogelijk rechtstreeks zaken met de producent, boer of leverancier.
  • No waste; de Krat houdt geen voorraad en als er al wat overblijft dan gaat het naar de voedselbank of lokale winkels en restaurants.
  • Verpakking: de  houten kratjes worden veelvuldig hergebruikt. De linnen tassen die ingezet kunnen worden zijn van biologisch en fairtrade materiaal, gedrukt met biologische inkt. Papieren tassen zijn van gerecycled papier.
  • De Krat koopt ook bijzondere of niet gangbare producten in, dus bijv. afwijkende maten of ‘misvormde’ groenten, zoals kromme komkommers en te kleine paprika’s.
  • Educatie; graag leren we onze klanten (nog meer) over duurzaamheid, local for local en seizoensproducten, op een leuke, niet belerende manier.
  • De Krat steunt  lokale, duurzame initiatieven zoals de Voedselbank, en vluchtelingen opvang Havenstraat en HOOSTMauritskade

De Krat is sinds 1 december 2015 officieel B Corp gecertificeerd. Daarmee is de Krat onderdeel geworden van een internationale beweging van duurzame bedrijven die streven naar een betere wereld. Zie: www.dekrat.nl/nl/b-corp voor meer informatie.

Kijk ook eens naar ons filmpje op www.dekrat.nl/nl/filmpje