Uw wijzigingen worden verwerkt

Dekbedzacht

blog/340wit32/52-dekbedzacht.png
De Kratkinderen vermaken zich op zwoele vakantiedagen steeds meer zelf, al dan niet lamlendig achter de iPad. ‘Weet je wel hoe hard ik gewerkt heb?’ U kent het wel. Enfin, mocht de verveling toch genadeloos toeslaan dan is er een zomerklusje dat favoriet blijft: tuinbonen doppen. Deze weken zijn er volop Nederlandse tuinbonen verkrijgbaar. Het doppen is grappig werk, en er is geen gevoel dat op kan tegen de dekbedzachte binnenkant van een tuinbonenpeul. Goed beschouwd is het merkwaardig daLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 18 juli 2017 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Gekalligrafeerde zomervis

blog/340wit32/51-gekalligrafeerde-zomervis.png

Gerookte makreel is zo lekker en staat met zo weinig inspanning op tafel, dat je bijna zou vergeten dat deze vis ongerookt misschien wel net zo’n delicatesse is. Lekker, gezond én makkelijk eten.

Makreel heeft als unique selling point natuurlijk de tekening op zijn rug: alsof een Japanse kalligrafie-artiest met zachte kwasten over zilverkleurig perkament streek. Het is een vis van alles of niets. In de winter eet hij bijna niets, maar in de zomer jagen de scholen makreel met opengeLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 4 juli 2017 om 21:30 uur door Inger Boxsem.

Help Rotterzwam uit de brand

blog/340wit32/50-help-rotterzwam-uit-de-brand.png

Help Rotterzwam uit de brand

Succesvolle ondernemers zijn vaak mensen met fantasie. Neem nou Siem Cox, die eerst in de financiële dienstverlening zat, tot hij vond dat hij een betere bijdrage aan de wereld kon leveren. Hij kwam regelmatig langs het voormalige zwemparadijs aan de Maasboulevard: Tropicana. Hij keek naar het gebouw, dacht na over het glazen dak en zag geen zwembad maar een kas. Dat was de geboorte van Rotterzwam. Een stadskwekerij voor oesterzwammen, die groeien op koLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Leveranciers op dinsdag 20 juni 2017 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

De snoeptrommel glansde al net zo begerenswaardig als heur haar. Harira!

blog/340wit32/49-de-snoeptrommel-glansde-al-net-zo-begerenswaardig-als-heur-haar-met-recept-voor-hari.png

In de tijd dat wij op de lagere school zaten was er nog enige sprake van verzuiling. De hippietijd knabbelde al aan de beginjaren zeventig, maar, hoe wild de baard van de meester ook groeide, vooralsnog werd de schooldag begonnen met gebed en een bijbelvertelling.

Voor ons in de banken zat mysterieuze Monique. Vanaf haar kruin viel een waterval van schitterend koperkleurig haar op haar schouders. Nog spannender: Monique was Rooms-Katholiek. De andere meisjes in de klas, allen protestLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 7 juni 2017 om 19:49 uur door Inger Boxsem.

Asperges zijn als goede gasten

blog/340wit32/48-.png

Aspergetijd dames en heren! Van alle voorjaarsgroenten is dit toch wel onze all time favorite. Asperges zijn als goede gasten: hun komst is een verrassing en ze verdwijnen op tijd, zodat ze je niet gaan vervelen. Er is immers een vastgesteld moment waarop de laatste asperges worden geoogst. Na Sint Jan op 24 juni worden de planten met rust gelaten en is het uit met de pret: anders hebben we volgend jaar geen nieuwe ronde.

Asperges zijn er wel steeds iets langer: veel boeren laten iLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 23 mei 2017 om 19:00 uur door Inger Boxsem.

Ronduit trots

blog/340wit32/47-ronduit-trots.png

We zijn bij de Krat nog een beetje licht in het hoofd, want gisteren lag het allereerste exemplaar van het allereerste Krat-kookboek op ons bureau: Een Krat vol recepten.

Onverwacht kwam dat natuurlijk niet. Als we van tevoren hadden geweten hoeveel werk het is een boek te maken, hadden we het misschien wel gelaten. Wekenlang zaten we recepten te tikken, we hebben tientallen gerechten gefotografeerd, pureestampers en pepermolens getekend, geaarzeld over welke recepten wel en niet. We Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 10 mei 2017 om 13:00 uur door Inger Boxsem.

Buiging voor de wetenschap

blog/340wit32/46-buiging-voor-de-wetenschap.png

Het zal u niet zijn ontgaan: microbioloog en schrijver Rosanne Hertzberger schreef een boek over voedseltechnologie. ‘Ode aan de E-nummers’. Hoewel, dat het boek over voedseltechnologie gaat, en hoe die ons leven kan verrijken en vereenvoudigen heeft u waarschijnlijk gemist.

Wat gebeurde er? Hertzberger gaf een paar interviews. De krant maakte een paar leuke koppen. ‘Zelf koken is slecht voor het milieu en de emancipatie’, citeerde de Volkskrant haar. Met NRC ging ze lunchLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op dinsdag 25 april 2017 om 14:00 uur door Inger Boxsem.

Vegetarische smaaktest

blog/340wit32/45-vegetarische-smaaktest.png

Deze week probeerden wij thuis de carnivoren weer eens aan de vleesvervangers te krijgen. Voor de meeste van deze producten halen ze hun neus op, en uit smaakoogpunt moeten we ze -helaas- vaak gelijk geven. Zo testten we onlangs de groenteballetjes van Ikea. De kinderen zijn dol op de gehaktballetjes, dus we hoopten op het voordeel van de twijfel. Dat mislukte: er verscheen een 6, twee keer een 4 en een 2 op het scorebord. Degene die de 2 uitdeelde was ervan overtuigd dat er beschimmelde grLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Leveranciers op donderdag 13 april 2017 om 15:00 uur door Inger Boxsem.

Goed bezig

blog/340wit32/44-goed-bezig.png

Nederlanders zijn goed bezig met hun voeding. Volgens wie? Volgens de ABN Amro.

Wie? Inderdaad, de bank. Er gaan miljarden om in de voedingsindustrie, vandaar dat ook financiële bolwerken serieus onderzoek doen naar onze voedselconsumptie. Het belang van voedsel is allang uit de hoek van culi’s, veganisten en klimaattobbers. Afgelopen dinsdag publiceerde ABN-AMRO een analyse met opmerkelijke gegevens. Wat bleek: Nederlanders vragen zich steeds meer af waar hun eten vandaan komt Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op vrijdag 7 april 2017 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Raapstelen

blog/340wit32/43-.png

Oorspronkelijk werd met raapstelen het loof van jonge meirapen bedoeld, maar de raapstelen die wij tegenwoordig kennen zijn van een andere soort die alleen voor het blad worden geteeld; daar zitten echt geen knolletjes meer aan. Hoewel ze het meest gegeten worden in het voorjaar, worden ze ook in de herfst nog geteeld en gegeten. Maar wij delen ze liefst in bij de lente, omdat we na een winter vol bonkige knollen en kolen altijd zo blij zijn met een beetje groen blad; raapstelen zijn vaak de Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op maandag 20 maart 2017 om 10:55 uur door Eefje Brugman.

Blik op de toekomst

blog/340wit32/42-blik-op-de-toekomst.png

De Krat-kinderen worden groot. Sommigen mogen zelfs al stemmen en zo werden -tot onze trotse verbazing- de afgelopen weken stemwijzers ingevuld, verkiezingsdebatten gekeken, lijsttrekkers becommentarieerd en Kamergotchi’s verzorgd. ‘Wacht even, Jesse heeft honger.’ De jeugd was eensgezind in haar opvatting over waar deze verkiezingen over gaan. ‘Het gaat over onze toekomst toch. Dus: we moeten goed zorgen voor het klimaat én voor de vluchtelingen, anders hebben we straks geen leveLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op woensdag 15 maart 2017 om 13:51 uur door Inger Boxsem.

Japanse oppepper

blog/340wit32/41-.png

Dat morgen de meteorologische lente begint is een complot. Om ons rustig te houden. Het is ten slotte novemberstorm en slagregens wat de klok slaat, nergens nog een lentebriesje te bekennen. Voor iedereen die het zonder Canarische springbreak of wintersportzon moet volhouden tot betere tijden: we hebben deze week even gezond als versterkend voedsel in de Krat. Het menu is aangepast op gierende wind en bijtende hagelkorrels: soep voor de juiste comfortabele touch, vis voor onze weerstand, eLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 28 februari 2017 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Ongeliefde bolletjes

blog/340wit32/40-ongeliefde-bolletjes.png

Wat is dat toch met spruitjes, dat ze zo ongeliefd zijn, vooral bij kinderen? Vroeger was dat begrijpelijk; vanwege de bittere smaak van het kleine kooltje. Die smaak is tegenwoordig echter door het kruisen van verschillende rassen nagenoeg verdwenen, wat voor de ware spruitliefhebber juist weer jammer is.

In kindvriendelijke recepten worden de groene boosdoeners vaak dusdanig weggemoffeld dat kinderen niet door zouden hebben dat ze eigenlijk het gehate spruitje hebben gegeten. Dat is Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 21 februari 2017 om 15:59 uur door Eefje Brugman.

Boerenkool met liefde

blog/340wit32/39-boerenkool-met-liefde.png

De Volkskrant hield in het magazine van afgelopen weekend een pleidooi voor de liefdesbrief,wij breken op de valreep van Valentijnsavond nog even een lans voor het liefdesdiner. Wat ons betreft is er geen groter blijk van overgave en verbondenheid dan zo’n handmade, DIY liefdesverklaring.

Het lang van tevoren wikken en wegen van recepten, nadenken over lievelingsgerechten, het zorgvuldig bij elkaar zoeken van de beste ingrediënten; alles bedoeld om de zintuigen te prikkelen en het Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 14 februari 2017 om 18:30 uur door Inger Boxsem.

It's the economy, stupid

blog/340wit32/37-.png
Maar liefst vier ministeries deden afgelopen week mee aan de Nationale Voedseltop: minister Schipper van Volksgezondheid zat naast minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), en ze werden vergezeld van staatssecretarissen Dijksma (Milieu) en Van Dam (Economische Zaken). Het was een ronkend aangekondigde bijeenkomst waar nog 150 andere ‘invloedrijke beslissers’ aan deelnamen, en de slotverklaring was hoopgevend: in 5 tot 10 jaar is Nederland koploper op het gebied van gezonde en duurzame voLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op woensdag 1 februari 2017 om 15:45 uur door Inger Boxsem.

Keepers of the earth

blog/340wit32/36-keepers-of-the-earth.png
Soms zijn we zo druk aan het werk dat we een beetje vergeten waarmee De Krat ook alweer begon: we wilden duurzamer eten, meer volgens het seizoen. Want waarom lagen er frambozen in de winkel in december? Waarom aten we peultjes uit Kenia in januari, in plaats van knolselderij uit Wormer? Is het niet gezonder, en beter voor de planeet, om te eten wat er op een bepaald moment beschikbaar is? Deze week werden we met onze neus op die missie gedrukt toen we in de bioscoop ‘Down to earth’ zagen. Lees verder
Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op dinsdag 17 januari 2017 om 19:00 uur door Inger Boxsem.

De Krat is helemaal 2017

blog/340wit32/35-de-krat-is-helemaal-2017.png

Terwijl de Krat-kinderen hun haren nog droog wreven van de nieuwjaarsduik zaten wij alweer achteronze computers, druk bezig met twee geweldige projecten voor het nieuwe jaar.

Full speed ahead beginnen we aan 2017, met om te beginnen de introductie van een nieuw Krat: Kratje Slank. Hiervoor werken we met veel plezier samen met afslankcoach Mieke Kosters, die (geheel volgens Krat-filosofie) als usp voor haarLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 4 januari 2017 om 9:30 uur door Inger Boxsem.

Eureka-momentje of groene kerst

blog/340wit32/34-eurekamomentje-of-groene-kerst.png

Groene kerst

‘Groenten hebben geen smaak.’ Dat was de conclusie van een van de leukste onderzoeken van dit jaar. De Universiteit van Wageningen -sowieso een van de creatiefste universiteiten van Nederland- had onderzocht waarom het zo ingewikkeld is om mensen meer groenten te laten eten. De meeste mensen eten zo’n 175 gram per dag, en dat is bijna een ons minder dan de minimale hoeveelheid die we zouden móeten eten.

In Wageningen lLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 20 december 2016 om 20:00 uur door Inger Boxsem.

Nepnieuws en de glycemische index

blog/340wit32/32-nepnieuws-en-de-glycemische-index.png

Een van onze favoriete rubrieken in de Volkskrant is ‘Klopt dit wel?’ Een rubriek waarin journalisten nieuwsfeiten checken. Geen overbodige luxe. Deze week schoot een man in de war een pizzeria overhoop omdat hij op internet had gelezen dat Hillary Clinton er een kinderseksnetwerk zou runnen. Dit bericht had wel hele heftige gevolgen, maar het kan geen kwaad om, zeker bij berichten op internet je af en toe af te vragen: klopt dit wel?

Het overkwam ons onlangs, toen we research dLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid op dinsdag 6 december 2016 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

'Dit kan wel eens wat worden.' Zoete aardappel uit de polder

blog/340wit32/31-dit-kan-wel-eens-wat-worden-zoete-aardappel-uit-de-polder.png

We zeggen het niet graag, maar er zijn ook nadelen aan lokaal, duurzaam en/of biologisch geteeld voedsel. Sommige producten -sinaasappels, avocado’s- leveren we om die reden niet in De Krat, of niet op het moment dat we daar zin in hebben, zoals aubergines, of sla.

Tot voor kort was ook de zoete aardappel, ook bekend als yam of bataat, een no-go area. Deze aardappel, die feitelijk geen aardappel is maar een knol, wordt in Nederland vooral geïmporteerd uit de VS. Dat vonden we behooLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Leveranciers op donderdag 24 november 2016 om 11:00 uur door Inger Boxsem.

Begin met de cakejes

blog/340wit32/30-.png
Onze leverancier Zaaister bracht ons kratten vol zachtgele kweepeer. Kweepeer? We geven het toe, wij hadden ze ook nooit eerder in huis gehad. Dus wij googelden een recept voor fraai uitziende kweepeercakejes en werden tijdens het pocheren van het fruit al licht opgewonden. Er hing abrikoos in de lucht, en honing, en peer, en… Na een hap waren we verkocht: fris, exotisch, volkomen zichzelf. Kortom: we stellen u graag voor aan dit volslagen ten onrechte vergeten fruit. Kweepeer is een originLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 8 november 2016 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Onderwaterwonderwereld

blog/340wit32/29-onderwaterwonderwereld.png

In Zeeland ligt er een boerderij in het water: Zeewaar. Op de golven van de Oosterschelde begonnen Jennifer Breaton en Rebecca Wiering de eerste duurzame zeewierboerderij van Nederland. Een stoer en ongewoon project, maar aan hun cv zie je al dat het ondernemende dames zijn: Jennifer en Rebecca gingen van New York naar Amsterdam, van het Noord Hollandse Bergen naar de VS, werkten voor prestigieuze reclamebureaus en deden nog even een studie internationaal recht, maar nu varen ze dus over het Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Leveranciers op dinsdag 25 oktober 2016 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Afscheid, hoop en een recept van Nigel Slater

blog/340wit32/28-.png

We zaten lang in de ontkenningsfase. De spinnenwebben veegden we nonchalant van de ramen, de blaadjes die van de perenboom vielen veegden we fluks de border in en de zachte aardbeien deden we mopperend af als een slechte koop. Maar dit weekend moesten we eraan geloven: het is herfst. We zullen afscheid moeten nemen van de blote voeten, de avonden die zelfs in september nog lonkten naar terrastafels en de picknicks. En ook van, inderdaad, de aardbeien en kersen, van knisperende kropsla en tereLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op dinsdag 11 oktober 2016 om 10:00 uur door Inger Boxsem.

Vegan

blog/340wit32/27-vegan.png

De Krat doet in oktober mee aan de Vegan Challenge, een initiatief om een maand lang veganistisch te eten, dus zonder vlees, vis of andere dierlijke producten. Waarom eigenlijk?

Het veganisme had lange tijd een imago van activistische dierenvrienden en fanatieke gezondheidsfreaks die heel principieel in het leven stonden.  Maar sinds een tijdje is er een nieuwe trend ontstaan, die we maar gemakshalve de groene hipster meisjes noemen. Rens Kroes, de Green Happiness en al die andere Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op maandag 3 oktober 2016 om 16:12 uur door Eefje Brugman.

Spartelvers

blog/340wit32/26-spartelvers.png

Wij zouden onze vis het liefst op de afslag kopen, zo uit het water. Alleen al om het woord: spartelvers. Maar wie een klein beetje aan schaalvergroting doet, zoals wij bij de Krat, weet dat dit niet kan. Particuliere schippers die duurzaam vissen, vangen te weinig om aan onze vraag te voldoen. Bovendien is vis een natuurproduct dat zich wispelturig gedraagt. Soms laat de kabeljauw zich niet vangen vanwege de wind, of is de poon niet hard genoeg gegroeid.

Daarom doet De Krat viszaken mLees verder

Meal prepping gaat over afvallen, niet over eten

blog/340wit32/25-meal-prepping-gaat-over-afvallen-niet-over-eten.png

Meal prepping: ineens was het overal. De studentes in de sportschool spraken erover, net als moeders in het park, vrienden doopten zondag opeens om tot ‘meal prep day’. Toen de supermarkt ook nog gecompliceerde voedselbewaardozen ging aanbieden wisten we: dit is een trend.

Meal prepping is: vooruit koken. Je bedenkt een menu voor bijvoorbeeld vijf dagen. Je haalt alle boodschappen in één keer. Thuis bereid je zo veel mogelijk voor Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op donderdag 15 september 2016 om 20:00 uur door Inger Boxsem.

Over A-labels en een slordig persbericht

blog/340wit32/24-over-alabels-en-een-slordig-persbericht.png

Wakker dier! deed een onderzoek naar de diervriendelijkheid van maaltijdboxen en stuurde De Krat een lange vragenlijst. Het dierenwelzijn is een van de redenen waarom De Krat is opgericht; wij vonden dit een top-idee.

Enthousiast sloegen we dus aan het invullen en zagen de resultaten met vertrouwen tegemoet. Tenslotte werken we zoveel mogelijk met biologische producten, anders zijn ze in ieder geval duurzaam, en we weten van elk product waar heLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op dinsdag 30 augustus 2016 om 20:30 uur door Inger Boxsem.

Creatief koken

blog/340wit32/22-creatief-koken-.png

Hebben jullie hem gezien, de kleine maar fascinerende tentoonstelling van Ferran Adria, de beroemde Spaanse kok van het even beroemde restaurant EL Bulli, afgelopen voorjaar  in Maastricht? Met interesse, verbazing en hier en daar ook licht onbegrip, heb ik daar een ochtend rondgelopen. Adria kwam voor mij uit deze tentoonstelling naar voren als een briljante, gestoorde, megalomane en zeer visueel ingestelde chef-kok/kunstenaar.

In een aantal zalen vol met tekeningen bleLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op donderdag 25 augustus 2016 om 18:18 uur door Eefje Brugman.

Gezond verstand

blog/340wit32/21-gezond-verstand.png

Heeft u deze week het programma Hollandse zaken gezien? De redactie van het programma had over een onderzoek vernomen waaruit was gebleken dat ook het bourgondische type (dat meestal niet heel dun is) niet sneller doodgaat dan slanke senioren. Heeft een gezonde levensstijl dan wel zin? De discussie ging vooral over wat wel en niet gezond is. Onder de aanwezigen waren naast o.a. een raw food specialist, professioneel bourgondiër Tineke de Nooij en een verstokt roker, ook de ons welbekende EetLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid op zaterdag 13 augustus 2016 om 14:54 uur door Eefje Brugman.

Eet meer geit!

blog/340wit32/20-eet-meer-geit.png

Het eerste geitenvlees dat wij aten was een saté kambing in Kuala Lumpur, een variant op de klassieke saté waar wij toen nog nooit van hadden gehoord. Met gevaar voor onze gezondheid deden we wat alle reisgidsen verbieden: eten bij een straatstalletje. Midden in de heksenketel van dampende pannen met bouillon, straatverkopers, wierookwolken en knetterende brommers aten we subtiel geroosterd zijdezacht vlees met een pittig sausje van ketjap. Het duurde even voor we van de verkoper begrepen wLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op dinsdag 19 juli 2016 om 14:00 uur door Inger Boxsem.

Kwartels voor Afrika

blog/340wit32/19-kwartels-voor-afrika.png

Hoewel ik kwarteleitjes heerlijk vind, bijvoorbeeld bij de borrel met een beetje komijnzout, durf ik ze toch niet vaak te kopen, vanwege het beeld van hele zielige vogeltjes in legbatterijen dat me dan voor ogen staat. De herkomst van die leuke gestippelde mini- eitjes is vaak onduidelijk, en het systeem van scharrel, biologisch of Beter Leven sterren lijkt niet voor deze doosjes te gelden. Bovendien komen kwarteleitjes vaak uit Frankrijk, dus echt lokaal is het allemaal niet.

Maar onLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Leveranciers op zaterdag 16 juli 2016 om 11:00 uur door Eefje Brugman.

Voedselschuur

blog/340wit32/18-voedselschuur.png

‘Ik eet alleen nog maar biologisch.’ Hoe vaak hoor je dat wel niet? Wij begrijpen natuurlijk als geen ander dat mensen zich zorgen maken over de voedselschandalen, dierenleed en nare bestrijdingsmiddelen. Maar in het o zo heilig klinkende huisje ‘biologisch’ geloven wij niet zo. Wij pleiten voor eten wat de lokale seizoenspot schaft, en kiezen dus liever voor een ‘gewone’ boerenkool uit de volle Hollandse grond, dan voor biologisch bestempelde sperziebonen die zijn overgevlogen uiLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op vrijdag 8 juli 2016 om 18:46 uur door Eefje Brugman.

Help! Ons voedsel is te goedkoop

blog/340wit32/17-help-ons-voedsel-is-te-goedkoop.png

Nederland is een winkelparadijs in Europa: alleen in Spanje en Polen ben je goedkoper uit voor je dagelijkse boodschappen. We betalen vandaag ongeveer evenveel voor ons eten als in de jaren zestig. Bij Jumbo en Dirk krijg je deze week vier hamburgers voor drie euro, een pot boerenyoghurt kost in de aanbieding 1, 39 €. Als je alleen al nadenkt over productie, verpakking en vervoer weet je dat dit niet kan.

Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op dinsdag 5 juli 2016 om 15:15 uur door Inger Boxsem.

Hoofdpijn uit je buik

blog/340wit32/15-hoofdpijn-van-je-darmen.png

Een vriendin van me leed jaren aan migraine. En dan bedoel ik niet een keer in de zoveel tijd een dagje hoofdpijn, nee, ze lag minstens 3 x per maand meerdere dagen compleet gevloerd en met de gordijnen dicht in bed, dat werk. Ze is eigenaar van een goedlopend bedrijf en kon gelukkig haar werk zo delegeren dat het wel lukte allemaal, maar het is natuurlijk heel vervelend als je zo vaak uit de roulatie bent.

Als je echte migraine hebt probeer je van alles om er van af te komen.Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid op donderdag 30 juni 2016 om 16:20 uur door Eefje Brugman.

Tuinbonen

blog/340wit32/14-.png

Mijn vader was dol op tuinbonen, en hoewel de smaak mij als kind te bitter was, vond ik het wel heel leuk om ze te helpen doppen; met mijn vingertjes ging ik door de fluweelzachte peulen om de bonen er uit te wippen, en stelde me dan voor dat als ik een elfje was, ik zo'n zachte peul als slaapzak zou gebruiken.

De licht bittere smaak van de tuinboon is wat de Engelsen zo mooi een “aquired taste” noemen; je moet het leren waarderen en kinderen houden nou eenmaal van nature niet vaLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 28 juni 2016 om 11:20 uur door Eefje Brugman.

Anti scheurbuik

blog/340wit32/11-anti-scheurbuik.png

Ik ben heel blij dat een van onze favoriete biologische bladgroente telers, Peter Boer van Kwekerij Groenesteeg uit Zwijndrecht, ook Nieuw Zeelandse spinazie voor ons kweekt. Deze bladgroente die eigenlijk geen spinazie is, maar familie van het ijskruid, heeft een licht ziltige smaak, waardoor het in mijn ogen erg lekker smaakt bij vis.

Deze groente werd naar verluidt ontdekt door de bemanning van ontdekkingsreiziger James Cook, die, hevig lijdend aan scheurbuik, de eerste de beste plLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op donderdag 23 juni 2016 om 13:00 uur door Eefje Brugman.

Is biologisch wel duurzaam?

blog/340wit32/13-is-biologisch-wel-duurzaam.png

Is biologisch wel duurzaam?


Onlangs was de Volkskrant op reportage. Toegewijde boeren en boerinnen vertelden hoe zij hun reguliere bedrijven omvormden naar de biologische praktijk. Accountants, financieel experts en de familie raadden het hen in eerste instantie af en vanzelf ging het niet, maar alle bedrijven zijn, na een aanloopfase, winstgevend.

Het verhaal over modderpoelen voor de biggen, weilanden vol chichorei en rode klaver en familiekuddes koeien stemt vrolijkLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op dinsdag 21 juni 2016 om 16:15 uur door Inger Boxsem.

Caesar Salade: wel of geen ansjovis?

blog/340wit32/10-.png

Als ik ergens ga lunchen en het staat op de kaart, dan neem ik het: Caesar salade. Ik ben echt dol op deze lekkere stevige salade met als het goed is een heerlijk hartige dressing. Helaas valt deze salade soms nogal tegen, want vooral een goede dressing maken is blijkbaar nog niet zo makkelijk.

Als je het opzoekt op wikipedia kom je er snel achter dat deze salade is uitgevonden door Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, diLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op woensdag 15 juni 2016 om 11:15 uur door Eefje Brugman.

Bechamel zonder boter

blog/340wit32/8-bechamel-zonder-boter.png

Wie kent hem niet: de klassieke bechamel saus, gemaakt met boter, bloem en melk. De saus zou zijn uitgevonden door de beroemde kok van Lodewijk de veertiende, Francois Pierre La Varenne (1615 - 1678).. De saus kreeg zijn naam om een belangrijk financier te vleien, Louis de Béchameil, markies van Nointel (1630 - 1703), die vaak onterecht als de uitvinder van de saus wordt aangewezen.

Een klassieke bechamel maak je door eerst flink wat boter te laten smelten, en dan een gelijke hoeveelhLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Recepten op maandag 13 juni 2016 om 10:10 uur door Eefje Brugman.

Buffelmozzarella uit Nederland

blog/340wit32/7-buffelmozzarella-uit-nederland.png

Vorige week spraken we Andra en Alfons van Buffalo Farm Twente. Om hun boerderij rendabel te houden besloten zij enkele jaren geleden waterbuffels te gaan houden. Mozzarella gingen ze maken. ‘Wie weet beter hoe dat moet dan een Italiaanse kaasmaker?’ zegt Andra. ‘Wij gingen op zoek naar vakkennis en kwamen uit in Italië, waar de economische crisis op dat moment nog harder aankwam dan in Nederland.’ Zo vonden zij kaasmaker Gennaro, die nu met plezier zijn vakkennis inzet in Twente. Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Leveranciers op vrijdag 10 juni 2016 om 16:16 uur door Inger Boxsem.

Voedselonderwijs voor iedereen

blog/340wit32/4-voedselonderwijs-voor-iedereen.png

De leukste feedback die wij bij de Krat van onze klanten krijgen, vinden wij de foto's en verhalen van kinderen die voor het eerst een gigantische rettich in hun handen hebben, of een stam met spruitjes bewonderen. Door uit de Krat te eten leren kinderen hoe eten er in het echt uitziet, in plaats van de voorgesneden plastic verpakkingen die ze in de supermarkt zien liggen. We staan dan ook volledig achter het plan van de Youth Food Movement om voedselonderwijs verplicht te stellen op alle basLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid op vrijdag 10 juni 2016 om 15:16 uur door Eefje Brugman.