Uw wijzigingen worden verwerkt

CATEGORIE ARCHIEF: INGREDIENTEN

De Krat van week 39

blog/340wit32/94-de-krat-van-deze-week.png

Beste Krat-chef,

Nederlanders houden van groLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op maandag 24 september 2018 om 9:09 uur door Inger Boxsem.

Kokkels of geen Kokkels

blog/340wit32/79-kokkels-bij-de-krat.png
We willen al een tijdje koken met kokkels, maar door het warme weer is het maar de vraag of dat gaat lukken. De vangst van kokkels is behoorlijk streng geregeld. Dit uiteraard ter bescherming van de soort: de kokkelstand wisselt sterk en behalve dat de kokkel dient als voedingsbron voor de mens wordt de kokkel ook door veel andere dieren gegeten: er wordt dus streng in de gaten gehouden hoe, door wie en hoeveel er gevangen mag worden. Op de Wadden gebeurt het kokkels vangen zelfs nog met de handLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op woensdag 18 juli 2018 om 12:31 uur door Inger Boxsem.

Wat je van dichtbij haalt

blog/340wit32/75-wat-je-van-dichtbij-haalt.png

Van de beloofde schaapscheerderskou is in de Eilandspolder, waar wij ons tijdelijk ophouden, niets te merken. Het riet ruist erop los, Ruysdaelwolken jagen over de weilanden en wie zich strategisch opstelt geniet gewoon van de junizon. Kortom: wij zijn tevreden.

Niet in het minst omdat we op ons logeeradres gebruik mogen maken van de jaloersmakende moestuin die is ‘ontploft’ volgens de gastvrouw met groene vingers. Multicolor snijbiet, blakende slakroppen, wulpse tuinbonen, slingeLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op donderdag 21 juni 2018 om 18:59 uur door Inger Boxsem.

Superslank en dubbeldik

blog/340wit32/72-superslank-en-dubbeldik.png
Volgende week serveert de Krat groene en witte asperges.

Onze -biologische- asperges komen niet uit het zuiden, maar uit de polder van Nederland. Vader en zoon Galema telen daar deze groenten, die het supergoed doen op de vochtige zandgrond tegen de rand van het IJsselmeer. Zuyderzee asperges heten ze en u begrijpt wel waarom. De heren Galema doen al jaren waar ook grote supermarkten inmiddels goede sier mee maken: ze verkopen álle asperges, ook de kromgegroeide, de superslanke en duLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op maandag 7 mei 2018 om 18:15 uur door Inger Boxsem.

Zout der aarde

blog/340wit32/68-zout-der-aarde.png

Afgelopen week waren we even de winter ontvlucht op Mallorca. Om ons heen waren de luiken van de vakantiehuizen nog gesloten, maar tussen de lentestormen door was het af en toe al weldadig mild op het terras voor ons huis. Palmen ruisten boven ons hoofd, vogels kwinkeleerden en aan het eind van de straat rezen witte bergen op uit het water.

Hè?

We fronsten onze wenkbrauwen. Zee, strand, natuurlijk, maar bergen?

Toen herinnerden we ons de instructies van de gastvLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op maandag 19 maart 2018 om 16:30 uur door Inger Boxsem.

Vega revolutie

blog/340wit32/57-.png

De groenterevolutie is geslaagd dames en heren. Deze week lazen wij dat een van Nederlands grootste vleeswarenproducenten, die van leverworst en knakworst, zijn productie gaat verleggen naar plantaardig voedsel. Het bedrijf speelt in op de toenemende vraag van flexitariërs, aldus de directeur in het Financieele Dagblad. Lees verder

Dekbedzacht

blog/340wit32/52-dekbedzacht.png
De Kratkinderen vermaken zich op zwoele vakantiedagen steeds meer zelf, al dan niet lamlendig achter de iPad. ‘Weet je wel hoe hard ik gewerkt heb?’ U kent het wel. Enfin, mocht de verveling toch genadeloos toeslaan dan is er een zomerklusje dat favoriet blijft: tuinbonen doppen. Deze weken zijn er volop Nederlandse tuinbonen verkrijgbaar. Het doppen is grappig werk, en er is geen gevoel dat op kan tegen de dekbedzachte binnenkant van een tuinbonenpeul. Goed beschouwd is het merkwaardig daLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 18 juli 2017 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Asperges zijn als goede gasten

blog/340wit32/48-.png

Aspergetijd dames en heren! Van alle voorjaarsgroenten is dit toch wel onze all time favorite. Asperges zijn als goede gasten: hun komst is een verrassing en ze verdwijnen op tijd, zodat ze je niet gaan vervelen. Er is immers een vastgesteld moment waarop de laatste asperges worden geoogst. Na Sint Jan op 24 juni worden de planten met rust gelaten en is het uit met de pret: anders hebben we volgend jaar geen nieuwe ronde.

Asperges zijn er wel steeds iets langer: veel boeren laten iLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 23 mei 2017 om 19:00 uur door Inger Boxsem.

Raapstelen

blog/340wit32/43-.png

Oorspronkelijk werd met raapstelen het loof van jonge meirapen bedoeld, maar de raapstelen die wij tegenwoordig kennen zijn van een andere soort die alleen voor het blad worden geteeld; daar zitten echt geen knolletjes meer aan. Hoewel ze het meest gegeten worden in het voorjaar, worden ze ook in de herfst nog geteeld en gegeten. Maar wij delen ze liefst in bij de lente, omdat we na een winter vol bonkige knollen en kolen altijd zo blij zijn met een beetje groen blad; raapstelen zijn vaak de Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op maandag 20 maart 2017 om 10:55 uur door Eefje Brugman.

Ongeliefde bolletjes

blog/340wit32/40-ongeliefde-bolletjes.png

Wat is dat toch met spruitjes, dat ze zo ongeliefd zijn, vooral bij kinderen? Vroeger was dat begrijpelijk; vanwege de bittere smaak van het kleine kooltje. Die smaak is tegenwoordig echter door het kruisen van verschillende rassen nagenoeg verdwenen, wat voor de ware spruitliefhebber juist weer jammer is.

In kindvriendelijke recepten worden de groene boosdoeners vaak dusdanig weggemoffeld dat kinderen niet door zouden hebben dat ze eigenlijk het gehate spruitje hebben gegeten. Dat is Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 21 februari 2017 om 15:59 uur door Eefje Brugman.

Begin met de cakejes

blog/340wit32/30-.png
Onze leverancier Zaaister bracht ons kratten vol zachtgele kweepeer. Kweepeer? We geven het toe, wij hadden ze ook nooit eerder in huis gehad. Dus wij googelden een recept voor fraai uitziende kweepeercakejes en werden tijdens het pocheren van het fruit al licht opgewonden. Er hing abrikoos in de lucht, en honing, en peer, en… Na een hap waren we verkocht: fris, exotisch, volkomen zichzelf. Kortom: we stellen u graag voor aan dit volslagen ten onrechte vergeten fruit. Kweepeer is een originLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 8 november 2016 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Tuinbonen

blog/340wit32/14-.png

Mijn vader was dol op tuinbonen, en hoewel de smaak mij als kind te bitter was, vond ik het wel heel leuk om ze te helpen doppen; met mijn vingertjes ging ik door de fluweelzachte peulen om de bonen er uit te wippen, en stelde me dan voor dat als ik een elfje was, ik zo'n zachte peul als slaapzak zou gebruiken.

De licht bittere smaak van de tuinboon is wat de Engelsen zo mooi een “aquired taste” noemen; je moet het leren waarderen en kinderen houden nou eenmaal van nature niet vaLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op dinsdag 28 juni 2016 om 11:20 uur door Eefje Brugman.

Anti scheurbuik

blog/340wit32/11-anti-scheurbuik.png

Ik ben heel blij dat een van onze favoriete biologische bladgroente telers, Peter Boer van Kwekerij Groenesteeg uit Zwijndrecht, ook Nieuw Zeelandse spinazie voor ons kweekt. Deze bladgroente die eigenlijk geen spinazie is, maar familie van het ijskruid, heeft een licht ziltige smaak, waardoor het in mijn ogen erg lekker smaakt bij vis.

Deze groente werd naar verluidt ontdekt door de bemanning van ontdekkingsreiziger James Cook, die, hevig lijdend aan scheurbuik, de eerste de beste plLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Ingredienten op donderdag 23 juni 2016 om 13:00 uur door Eefje Brugman.