Uw wijzigingen worden verwerkt

CATEGORIE ARCHIEF: KOKEN

Tijd voor het kerstdiner

blog/340wit32/89-tijd-voor-het-kerstdiner.png

Goed. Zand uit de slaapzakken? Koelelementen opgeborgen en ’s ochtends gewoon weer in de file? Tijd voor het kerstdiner dan. Huh?

Voor diegenen die van eten hun beroep hebben gemaakt, zoals wij, is het de gewoonste zaak van de wereld om hoogzomer weg te zwijmelen bij gekaramelliseerde uien of desserts met kruidnagel. De Yvette van Bovens, de Allerhandes en ook de Kratkokken hangen doodgemoedereerd kerstslingers op in augustus en buigen zich over recepten met palmkool, paLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op maandag 10 september 2018 om 15:00 uur door Inger Boxsem.

Wat is Jamie's echte zonde?

blog/340wit32/85-wat-is-jamies-chte-zonde.png
In zekere zin staat Jamie Oliver aan de basis van de Krat. Onze oprichtster Eefje Brugman werkte een poos voor Fifteen Amsterdam, Jamies project om kansarme jongeren een koksopleiding te bieden. Terwijl zij met de leerlingkoks langs Nederlandse boeren trok om ze te leren proeven -echte groenten, ambachtelijk geproduceerde kaas, duurzaam geproduceerd vlees- ontstond het idee voor de Krat. Waarom zouden alleen restaurants met deze prachtige producten werken? Was het niet voor alles en iedereen betLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Koken op donderdag 23 augustus 2018 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

In de krat van week 28 - Poke bowl

blog/340wit32/78-deze-week-in-de-krat.png
Beste Krat Chef,

De poke bowl stond al maanden, als het geen jaren is, op ons verlanglijstje. Eerlijk gezegd waren we bang dat het gerecht te veel snijwerk zou bevatten voor een doordeweekse dag, maar als Kratter bent u wel wat gewend, dus we waagden de gok.

Poke bowl komt overgewaaid van Hawaï en is van oorsprong een restjes-gerecht: vissers maakten een mix van blokjes groenten en restjes vis. Vaak wordt die vis gemarineerd in een mix van sojasaus, sesamolie en vissaus. Lees verder
Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 10 juli 2018 om 9:17 uur door Inger.

Wie dit uitleest kookt lekkerder

blog/340wit32/76-wie-dit-uitleest-kookt-lekkerder.png

Iedereen die wel eens een kookprogramma heeft gezien (onmogelijk om dat te vermijden als je televisie kijkt) kent de term ‘hoog op smaak’. Het is het ultieme compliment dat een professionele kok de ploeterende amateur kan geven.

Kijk de meesters proeven: ondoorgrondelijke blik, even het tuiten van de lippen, het zwijgend neerleggen van de lepel en dan het verlossende woord. ‘Heel goed, mooi hoog op smaak.’ En dan de aan huilen grenzende opluchting van de zwoegende kandidaat. Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 3 juli 2018 om 9:59 uur door Inger Boxsem.

Technisch verhaal

blog/340wit32/65-technisch-verhaal.png

Meestal praten we u in deze blogs bij over trends op het gebied van voedsel, kwesties rond duurzaamheid en het belang van goede spullen. Groenten, vis, vlees en zuivel bedoelen we meestal, maar vandaag wordt een beetje technisch verhaal.

Laat u niet afschrikken: techniek verschaft een hoop vreugde in de keuken. Door ons werk praten we wel eens met professionele koks. En als je een beetje doorvraagt zijn die altijd bereid je een handigheidje te leren. Een van de vroegste dingen die wijLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op woensdag 31 januari 2018 om 18:15 uur door Inger Boxsem.

Onze smaak

blog/340wit32/64-onze-smaak.png
We zullen het eerlijk bekennen: wij hadden een klein vooroordeel over Joël Broekaert.
Deze culinair journalist schrijft voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland en schuift op gezette tijden aan bij De Wereld Draait Door. Broekaert heeft een goede pen, verstand van zaken, vertelt interessante dingen, is verzot op lekker eten, dat is allemaal het probleem niet. Wij vonden Joël alleen een beetje veel. Niets tegen mannen met sieraden, maar én oorbellen, én ringen, én een collier én armbandenLees verder
Dit bericht werd geplaatst in Koken op woensdag 17 januari 2018 om 17:30 uur door Inger Boxsem.

Orleaan, annatto en mangrove

blog/340wit32/58-orleaan-annatto-en-mangrove.png

Het feestelijke van eetschrijven is dat je dat je de wereld rond kunt trekken zonder je bureau te verlaten en en passant de mooiste woorden tegenkomt. De receptschrijvers van De Krat verrasten ons onlangs met een receptnaam waar wij -eerlijk is eerlijk- nog nooit van hadden gehoord. Moqueca stond er boven de ingrediëntenlijst, en nadere inspectie daarvan leerde ons dat het hier een visstoof betrof. Een visstoof uit Brazilië om precies te zijn.

Het hoofdbestanddeel van moqueca is, uitLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 26 september 2017 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Koken op vakantie

blog/340wit32/55-koken-op-vakantie.png

Ik ben misschien een beetje beroeps gedeformeerd, maar naast het vooruitzicht op hopelijk een beetje zon, een hele stapel boeken en verder even niets aan mijn hoofd, verheug ik me toch nog het meeste op het eten in de vakantie.

Al maanden van te voren zie ik lekkere zomerse salades met de mooiste tomaten voor me, met verse boontjes en tonijn, en ik het water loopt me in de mond bij de gedachte aan bergen verse oesters en mooie gegrilde groenten op de barbecue. Ook kijk ik met enige jLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op woensdag 23 augustus 2017 om 18:59 uur door Eefje Brugman.

Italiaanse mama

blog/340wit32/54-italiaanse-mama.png

Hoewel er elke zomer deskundigen mopperen dat vakantie vooral stress oplevert waren wij toch wat blij dat we ons even konden terugtrekken in het zuiden van Europa, al was het maar voor het weer. Ook bleven we daar verschoond van alle ophef rond het eierschandaal. Onze vakantie-eieren haalden we gewoon uit het kippenhok op ons vakantieadres, geen fipronil te bekennen.

Vandaag schreef Eefje in de nieuwsbrief van de Krat over het belang van seizoensgebonden eten. In Zuid-Europa is dat vLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 15 augustus 2017 om 19:00 uur door Inger Boxsem.

Japanse oppepper

blog/340wit32/41-.png

Dat morgen de meteorologische lente begint is een complot. Om ons rustig te houden. Het is ten slotte novemberstorm en slagregens wat de klok slaat, nergens nog een lentebriesje te bekennen. Voor iedereen die het zonder Canarische springbreak of wintersportzon moet volhouden tot betere tijden: we hebben deze week even gezond als versterkend voedsel in de Krat. Het menu is aangepast op gierende wind en bijtende hagelkorrels: soep voor de juiste comfortabele touch, vis voor onze weerstand, eLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 28 februari 2017 om 16:00 uur door Inger Boxsem.

Boerenkool met liefde

blog/340wit32/39-boerenkool-met-liefde.png

De Volkskrant hield in het magazine van afgelopen weekend een pleidooi voor de liefdesbrief,wij breken op de valreep van Valentijnsavond nog even een lans voor het liefdesdiner. Wat ons betreft is er geen groter blijk van overgave en verbondenheid dan zo’n handmade, DIY liefdesverklaring.

Het lang van tevoren wikken en wegen van recepten, nadenken over lievelingsgerechten, het zorgvuldig bij elkaar zoeken van de beste ingrediënten; alles bedoeld om de zintuigen te prikkelen en het Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 14 februari 2017 om 18:30 uur door Inger Boxsem.

Eureka-momentje of groene kerst

blog/340wit32/34-eurekamomentje-of-groene-kerst.png

Groene kerst

‘Groenten hebben geen smaak.’ Dat was de conclusie van een van de leukste onderzoeken van dit jaar. De Universiteit van Wageningen -sowieso een van de creatiefste universiteiten van Nederland- had onderzocht waarom het zo ingewikkeld is om mensen meer groenten te laten eten. De meeste mensen eten zo’n 175 gram per dag, en dat is bijna een ons minder dan de minimale hoeveelheid die we zouden móeten eten.

In Wageningen lLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op dinsdag 20 december 2016 om 20:00 uur door Inger Boxsem.

Meal prepping gaat over afvallen, niet over eten

blog/340wit32/25-meal-prepping-gaat-over-afvallen-niet-over-eten.png

Meal prepping: ineens was het overal. De studentes in de sportschool spraken erover, net als moeders in het park, vrienden doopten zondag opeens om tot ‘meal prep day’. Toen de supermarkt ook nog gecompliceerde voedselbewaardozen ging aanbieden wisten we: dit is een trend.

Meal prepping is: vooruit koken. Je bedenkt een menu voor bijvoorbeeld vijf dagen. Je haalt alle boodschappen in één keer. Thuis bereid je zo veel mogelijk voor Lees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op donderdag 15 september 2016 om 20:00 uur door Inger Boxsem.

Creatief koken

blog/340wit32/22-creatief-koken-.png

Hebben jullie hem gezien, de kleine maar fascinerende tentoonstelling van Ferran Adria, de beroemde Spaanse kok van het even beroemde restaurant EL Bulli, afgelopen voorjaar  in Maastricht? Met interesse, verbazing en hier en daar ook licht onbegrip, heb ik daar een ochtend rondgelopen. Adria kwam voor mij uit deze tentoonstelling naar voren als een briljante, gestoorde, megalomane en zeer visueel ingestelde chef-kok/kunstenaar.

In een aantal zalen vol met tekeningen bleLees verder

Dit bericht werd geplaatst in Koken op donderdag 25 augustus 2016 om 18:18 uur door Eefje Brugman.