Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Merguez in tomatensaus met orecchiette en spitskoolwiggen

  • Totale tijd minuten
Maaltijdbox gevuld met seizoensgebonden producten

Ingrediënten

In de box

  • 4 stuk(s) Merquez worst
  • 1 stuk(s) Spitskool

In Huis

  • 6 teentje(s) Knoflook
  • 2 el Olijfolie
  • 800 g Gepelde tomaten
  • 2 tl Gedroogde oregano
  • 2 takje(s) Basilicum
  • 3 el Kappertjes
  • 4 stuk(s) Ansjovis
  • 75 g Boter
  • 1 stuk(s) Citroen
  • 1 tl Pikant paprikapoeder
  • 400 g Orecchiette
  • naar smaak Peper
  • naar smaak Zout
icon package

Recept stappen

  1. Maak eerst de tomatensaus. Hak de knoflook fijn.
  2. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak hierin de merguez om en om bruin. Draai het vuur laag en laat de worstjes zachtjes garen in ca. 5 minuten. Haal uit de pan en snijd in kleine stukjes. Zet apart.
  3. Voeg de knoflook toe aan het overgebleven braadvet en bak heel even mee. Blijf erbij en roer want de knoflook mag niet verbranden, anders wordt alles bitter. Voeg de gepelde tomaten toe. Maak de tomaten iets fijn met een houten spatel en breng aan de kook. Voeg de oregano en basilicum, peper en zout toe. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel. De saus is goed als de olie zich duidelijk scheidt van de tomaten.
  4. Snijd de spitskool in de lengte in 4 parten. Breng een grote pan met water met wat zout aan de kook. Kook de stukken kool hierin beetgaar. Haal de kool uit het water m.b.v. een schuimspaan en doe ze in een vergiet. Spoel ze af met koud stromend water. Dit is nodig om nagaren te voorkomen. Laat de kool met de snijkanten naar beneden goed uitlekken.
  5. Kook de orecchiette volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  6. Maak de kool af. Spoel de zoute kappertjes goed. Snijd de knoflook in plakjes. Snijd de ansjovis fijn.
  7. Verhit de boter in een grote koekenpan tot hij begint te schuimen. Draai het vuur op middelhoog. Voeg ansjovis toe en bak tot ze uiteenvallen in de olie. Voeg de knoflook en de kappertjes toe en bak tot de kappertjes iets knapperig beginnen te worden. Leg de kool erbij met de een snijkant naar beneden en bak twee minuten mee. Draai af en toe om. Breng op smaak met peper en zo nodig nog wat zout en schep het citroensap erdoor. Leg de kool op een grote schaal. Schep de kappertjessaus erover en bestrooi met het pikante paprikapoeder.
  8. Giet de orecchiette af. Meng de stukjes worst met de orecchiette. Strooi er nog wat verse basilicum over en serveer met de spitskool.
  9. Voor de tomatensaus: 4 teentjes knoflook, 2 el olijfolie, 800 gram gepelde tomaten uit blik, 2 tl oregano, twee takjes basilicum, peper, zoutVoor de spitskool: 3 el kappertjes uit het zout, 2 teentjes knoflook, 4 ansjovisjes, in stukjes, 75 g boter, Sap van ½ citroen, 1 tl pikant paprikapoeder, 400 g orecchiette