Uw wijzigingen worden verwerkt

Oosterse gehaktballetjes met spruitjes en kruidige rijst

Oosterse gehaktballetjes met spruitjes en kruidige rijst
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingredient1 pers.2 pers.3 pers.4 pers.
Ui (stuk(s))0,250,50,751
Kardemompeulen (stuk(s))1234
Komijnzaad (tl)0,50,511
Volkoren basmatirijst (g)50100150200
Sjalot (stuk(s))0,50,50,751
Kalfsgehakt (g)125250375500
Spruiten (g)200400600800
Rode peper (stuk(s))0,50,50,751
Gember (el)0,250,50,751
Knoflook (teentje(s))1234
Water (ml)100200300400
Groentebouillon (blokje(s))0,250,250,50,5
Kerriepoeder (tl)0,250,511
Paprikapoeder (tl)0,250,511
Ketjap asin (el)0,511,52
Olie (om te bakken)


Download PDF
  • Let op: gebruik het bakje met de komijnzaadjes en de kardemonpeulen (het bakje met ras el hanout is voor het andere recept). Elders deze week heb je ook nog een ui en sjalotten nodig.
  • 1. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. 
  • 2. Fruit de ui, de helft (!) van de knoflook, de kardemompeulen (even kneuzen met achterkant van een mes) en de komijnzaadjes in een soeppannetje.
  • 3. Voeg als de ui glazig is de rijst toe en roer om. Voeg  per 50 gram rijst 100 ml kokend water toe met het (stukje) bouillonblokje en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat met deksel op de pan zachtjes in ca. 25-30 minuten gaar worden en droog koken.
  • 4. Zet intussen een pan met een laag water en wat zout op om de spruitjes straks in te blancheren.
  • 5. Snipper de sjalot heel fijn. Kneed het kalfsgehakt samen met de sjalot, het kerriepoeder, het paprikapoeder en de helft van de ketjap asin (of sojasaus). Maak gehaktballetjes ongeveer zo groot als de spruiten. Zet even in de koelkast om op te stijven.
  • 6.  Snij het kontje van de spruiten en halveer ze. Blancheer in 4 of 5 minuten beetgaar. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes. Hak de gember fijn (1 el bij 4p).
  • 7. Verwarm in een wok wat olie en braad daarin de rundergehaktballetjes rondom bruin. Zodra ze bruin zijn voeg je de gember, de andere helft van de knoflook, de rode peper en de spruitjes toe.
  • 8. Roerbak alles even om en maak (naar smaak) af met de andere helft van de ketjap asin (of sojasaus). Serveer direct met de rijst.

Filter op:

Uit de krat van:





Bestel deze krat

Filter op:

Uit de krat van:





Bestel deze krat