Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Pasta met palmkoolpesto en gebakken cherrytomaatjes

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Wk 39 speltpasta met palmkoolpesto FP

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks meiraap
  • 400 gram cherrytomaatjes
  • 300 gram palmkool
  • 300 gram speltpasta
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 120 gram Alde Fryske kaas

In Huis

  • olie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de meiraap en snij in kleine blokjes van 1 cm en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper, sprenkel er wat olie overheen en zet in de oven voor zo lang als je bezig bent met de rest (ca. 25 minuten, langer is ook niet erg). Halveer de cherrytomaatjes, en voeg deze na ca. 10 minuten toe.
  2. Zet een ruime pan water met zout op voor de speltpasta.
  3. Zet een pan met water en zout op voor het koken van de palmkool. Snij de nerven uit de palmkool bladeren en snij dan in repen. Kook de palmkool in 6-7 minuten gaar. Schep er een beetje kookvocht uit en bewaar voor straks.
  4. Kook de speltpasta in ca. 7 minuten gaar. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur in 5 minuten al omscheppend goudbruin. Pas op dat ze niet verbranden! Laat iets afkoelen.
  5. Snij de knoflook doormidden en verwijder het loofje. Maal vervolgens met de staafmixer de knoflook, de helft (!) van de zonnebloempitten en de olijfolie tot een puree. Giet de palmkool goed af, laat uitlekken en voeg toe. Maal tot een pesto. Voeg, als de pesto te dik is, een beetje kookvocht van de palmkool toe. Of, als je het lekker vindt, nog een scheutje olijfolie extra vierge.
  6. Rasp de Alde Fryske kaas en roer ca. 100 gram door de pesto. Breng op smaak met peper en zout. Meng de speltpasta met 3/4 van de palmkoolpesto en de meiraap en tomaatjes uit de oven. Kijk even of je het zo genoeg pesto vindt en bewaar de rest in een potje voor op de boterham of als borrelhapje.
  7. Strooi de overige zonnebloempitten en naar smaak nog geraspte Alde Fryske kaas over de pasta.
  8. Je hebt wat extra kaas gekregen deze week, leuk als borrelhapje vooraf of gewoon lekker op brood!