Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Prei in rode wijnsaus

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Quinoa-boerenkool-geitenkaassalade | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 3 stuk(s) prei

In Huis

  • 2 el olijfolie
  • 1 stuk(s) laurier
  • 200 ml rode wijn
  • 50 ml groentebouillon
icon package

Recept stappen

  1. Verwijder stronk en wortels van de prei en verwijder het harde groene gedeelte en de buitenste bladeren. Spoel het zand uit de prei! Snij de preien op maat van de pan waarin je ze gaat koken. Halveer ze daarna in de lengte. Zorg dat de prei in elkaar blijft en dat je niet allemaal losse bladeren krijgt.
  2. Verhit de 2 el olie in een grote diepe koekenpan of braadpan, met dikke bodem. Leg de gehalveerde en op maat gesneden preien er naast elkaar in. NB. met de snijvlakken naar beneden!
  3. Bak 2-3 minuten totdat de randen een beetje bruin worden. Keer ze nu om m.b.v. een tang of grote kookpincet en bak ze nog 2-3 minuten. Draai ze nu weer terug op het snijvlak.
  4. Doe de wijn, bouillon en laurierblad in de pan bij de prei. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat ca. 12 minuten zachtjes sudderen. Zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren worden nu roze. Prik even ter controle of de prei helemaal gaar is.
  5. Haal ze uit de pan met een tang en hou warm op een grote schaal.
  6. Kook het achtergebleven vocht in tot circa 3 eetlepels. Schep dit vlak voor het serveren over de preien.