Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Risotto met prei, courgette en groene asperges

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
De_Krat_20181129-10842-Vega-Gemak

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuk(s) prei
  • 8 stuk(s) groene asperges
  • 2 stuk(s) courgette

In Huis

  • 1000 ml water
  • 1 blokje(s) groentebouillon
  • naar smaak verse peterselie
  • om te bakken olijfolie
  • 300 g risottorijst
  • 1 scheutje(s) witte wijn
  • 100 g parmezaanse kaas
icon package

Recept stappen

  1. Maak 1 liter bouillon van water en het bouillonblokje en hou warm.
  2. Snij de prei in de lengte doormidden en was hem goed. Snij de prei in fijne halve ringetjes en hak de steeltjes van de peterselie fijn. Hou de blaadjes peterselie apart.
  3. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de prei samen met de peterseliesteeltjes in ca. 1-2 minuten zacht en glazig.
  4. Voeg de rijst toe en schep goed om tot de witte korrels doorzichtig worden. Blus af met een scheut wijn en roer door tot de wijn opgezogen is door de rijst.
  5. Voeg dan steeds een soeplepel hete bouillon toe en roer door tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit gedurende 15 minuten.
  6. Snij het taaie uiteinde van de asperges (ca. 2 cm). Hou 2 asperges apart. Snij de courgettes in de lengte in dunne plakken. Snij de overige asperges in stukjes van ca. 3 cm.
  7. Rasp de Parmezaanse kaas.
  8. Roer de stukjes asperge na 15 minuten ook door de rijst samen met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en de blaadjes peterselie. Ga nog ongeveer 5 minuten door met de bouillon en zet dan het vuur uit en laat de deksel op de pan.
  9. Verhit intussen een grillpan en grill de 2 overgehouden asperges totdat ze mooie streepjes hebben. Snij ze in 4 stukken en hou warm onder wat aluminiumfolie. Grill de plakjes courgette tot ze ook mooie streepjes hebben en een beetje zacht zijn.
  10. Proef of de risotto goed gaar is. Dien de risotto op in diepe borden en leg op elk bergje risotto een paar stukjes gegrilde asperges en een paar plakjes courgette.
  11. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas en dien op.
  12. Wijnsuggestie:Viognier - Domaine des Lauriers (Languedoc, Frankrijk) of Barbera Ranuccio - Castelli del Duca (Emilia Romagna, Italie)