Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Topinamboer(aardpeer)soep met sla en gepocheerde eieren en kaascroutons

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Winterposteleinquiche | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 600 g Aardpeer
  • 200 g Dore aardappelen
  • 1 stuk(s) Ciabatta
  • 50 g Geraspte kaas
  • 100 ml Bulgaarse yoghurt
  • 1 krop(pen) Romaanse sla
  • 100 g Pastinaak
  • 1 g Paddenstoelen
  • 50 ml Room
  • 4 stuk(s) Eieren

In Huis

  • 1000 ml Water
  • 2 blokje(s) Groentebouillon
  • 2 el Olijfolie
  • 1 tl Mosterd
  • 1 el Witte wijnazijn
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • naar smaak Peper
  • naar smaak Zout
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardperen en de aardappel en snij in gelijke stukken. Kook ze in circa 15 minuten (vanaf dat het water kookt) gaar in een pan met 1 liter water en 2 groentebouillon blokjes.
  2. Zet de oven vast op grillstand voor de ciabatta. Snij de ciabatta doormidden, besprenkel met een beetje olijfolie en strooi de kaas er overheen. Schuif als de grill goed warm is de ciabatta helften 5 – 8 minuten onder de grill tot mooi bruin en knapperig. Snij de helften daarna in dobbelstenen.
  3. Maak ondertussen een dressing van 100 ml yoghurt, ½ tl mosterd, 1 el mayonaise (naar smaak), 3 el olijfolie, 1 el witte wijn azijn, peper en zout. Snij de Romaanse sla in repen en meng de dressing erdoor.
  4. Zet een pan water op het vuur met 4 flinke el witte wijn azijn en breng aan de kook. Deze pan ga je straks gebruiken voor het pocheren van de eieren. Er mag dus géén zout in deze pan want dan lukt het pocheren niet!
  5. Snij ondertussen de pastinaak in hele kleine stukjes en de paddenstoelen in grotere stukken en hak een teentje knoflook fijn. Verwarm 2 el olie in een koekenpan, bak de paddenstoelen en de pastinaak even goed aan en doe dan de knoflook erbij. Draai het vuur laag en bak tot dat de paddenstoelen en pastinaak mooi zacht en een beetje bruin zijn.
  6. Staafmix ondertussen de aardperen en aardappels in de bouillon waarin ze gekookt hebben tot soep. Breng op smaak met peper en zout en een scheutje room.
  7. Ga nu de eieren pocheren in het kokende water. Breek de eieren in een kommetje en voeg hieraan 1 el witte azijn toe. Daardoor blijven de eitjes mooi bij zichzelf. Niet roeren dus!
  8. Laat de eieren langzaam vanuit het kommetje in het kokende water glijden. Breng weer aan de kook en draai het vuur zacht. Kook de eitjes 2 à 3 minuten, kort dus!
  9. Serveer de soep met de paddenstoelen en de sla met de gepocheerde eieren en croutons.
  10. NB. Als je het niet ziet zitten om eieren te pocheren dan kook je gewoon de eitjes op je gebruikelijke manier. Maar, pocheren is wel leuk en lekker… en je maakt er de blits mee!