Skip to main content

Aardappelpreisoep met gekaramelliseerde uitjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 g Aardappelen
  • 4 stuk(s) Prei
  • 2 stuk(s) Banaansjalot

In Huis

  • 40 g Boter
  • 2 liter Groentebouillon
  • 2 el Olijfolie (extra vierge)
  • 2 el Balsamicoazijn
  • 1 el Bruine suiker
icon package

Recept stappen

  1. 1. Schil de aardappels en snij in kleine blokjes. Verwijder stugge en lelijke buitenste bladeren van de prei. Snij het witte en lichtgroene gedeelte van de prei in ringetjes en was ze heel goed.
  2. 2. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de prei toe en laat deze zacht smoren in de boter totdat deze zacht is geworden. Voeg dan de aardappel toe. Roerbak even zachtjes mee en schenk er de groentebouillon (of groentefond) bij.
  3. 3. Breng aan de kook. Sluit het deksel en laat de groenten op laag vuur ca. 25 minuten in de bouillon garen.
  4. 4. Karamelliseer in de tussentijd de sjalot. Snipper de sjalot. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak 10 minuten zachtjes aan totdat hij zacht begint te worden. Schenk de azijn erbij en roer er de bruine suiker door. Laat zachtjes verder karamelliseren totdat de uitjes helemaal zacht en zoet zijn en er een beetje een stroperige saus is ontstaan.
  5. 5. Doe de groenten door een draaizeef en draai tot een fijne puree. Leng aan met de bouillon totdat je een mooie dikke soep overhoudt. Maak af met peper en zout. Schenk de soep in kommen en serveer met een lepeltje van de gekaramelliseerde ui.
  6. <br>6. Tip: maak er een maaltijd van door er lekkere tosti’s bij te serveren.