Aardappelpreisoep met gekaramelliseerde uitjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten
Dekrat Header

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram aardappelen
  • 2 stuks prei
  • 2 stuks sjalot (groot)

In Huis

  • 40 gram boter
  • 2 liter groentebouillon
  • 2 el olijfolie (extra vierge)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el bruine suiker
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels en snij in kleine blokjes. Verwijder de buitenste bladeren van de prei. Snij het witte en lichtgroene gedeelte van de prei in ringetjes en was ze heel goed.
  2. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de prei toe en laat deze zachtjes smoren totdat deze zacht is geworden. Voeg dan de aardappel toe. Roerbak even zachtjes mee en schenk er de groentebouillon (of groentefond) bij.
  3. Breng aan de kook. Sluit het deksel en laat de groenten op laag vuur ca. 25 minuten in de bouillon garen.
  4. Karamelliseer in de tussentijd de sjalot: snipper de sjalot, verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak 10 minuten zachtjes aan totdat hij zacht begint te worden. Schenk de balsamicoazijn erbij en roer de bruine suiker erdoor. Laat zachtjes verder karamelliseren totdat de uitjes helemaal zacht en zoet zijn en er een beetje een stroperige saus is ontstaan.
  5. Doe de groenten door een draaizeef en draai tot een fijne puree. Leng aan met de bouillon totdat je een mooie dikke soep overhoudt. Maak af met peper en zout. Schenk de soep in kommen en serveer met een lepeltje van de gekarameliseerde ui.
  6. Maak er een maaltijd van door er lekkere tosti’s met Skylger kaas bij te serveren.