Skip to main content

Aardpeer-knolselderij-aardappelgratin op een bedje van raapsteel

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 700 ml Volle melk
  • 600 g Aardappelen
  • 600 g Aardpeer
  • 400 g Knolselderij
  • 200 g Hollandse Gruyere
  • 1 bosje(s) Raapstelen

In Huis

  • 1 teen Knoflook
  • 1 tl Tijm
  • klontje(s) Boter
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Een keukenmachine is handig om bij dit recept te gebruiken.
  2. Halveer de knolselderij. Snij de wortels en grove delen eraf met een groot mes en snij dan in een aantal parten. Schil de parten en snij dan in echt dunne plakjes van maximaal een halve cm.
  3. Schil de aardappelen en snij in net zulke dunne plakjes. Schil als laatste de aardperen en snij ook die in zo dun mogelijke plakjes.
  4. Zet een relatief grote soeppan op en smelt daarin een klont boter. Pers een teen knoflook erin uit en voeg de groenten toe. Roer goed om zodat alles bedekt is met boter. Giet dan de melk erbij samen met 1/4 tl zout (bij 4p) en breng aan de kook.
  5. Probeer de groenten zo goed mogelijk onder te drukken en laat zachtjes (!) circa 4 minuten koken. Roer regelmatig want het kan snel aanbranden!
  6. Zet na max 5 minuten het vuur uit, voeg de tijm en veel peper toe en roer voorzichtig 2/3 van de geraspte kaas erdoor. Doe alles in een ingevette ovenschaal. Strooi de rest van de kaas erover.
  7. Schuif in de oven. Check na 10 min of het niet te hard gaat (breng anders de temp terug naar 200 graden). Laat nog 10 min in de oven totdat de groenten gaar zijn (prik met vork) en er een mooi korstje op zit (totaal ca. 20 minuten).
  8. Snij ondertussen de stelen van de raapstelen en was de blaadjes goed. Serveer een stuk van de ovenschotel op een bedje van raapstelen.
  9. <br>Tip: je kan de raapsteel ook aanmaken met wat olie en balsamico azijn zodat je een fris slaatje erbij eet ipv de gratin op een bedje te serveren.