Skip to main content

Aardpeer-preisoep met amandelschaafsel en koningsboleten op geroosterd brood

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) Prei
  • 600 g Aardpeer
  • 200 g Knolselderij
  • 1 stuk(s) Uien
  • 1 el Tijm (geriste)
  • 4 stuk(s) Koningsboleten
  • 40 g Amandelschaafsel
  • 2 el Peterselie
  • 1 stuk(s) Brood (meerzaden)
  • 1 stuk(s) Little gem sla

In Huis

  • 1 liter Kokend water
  • Olie om te bakken
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 2 blokje(s) Groentebouillon
  • besprenkelen Olijfolie (extra vierge)
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Let op je hebt vaker knolselderij, peterselie en ui nodig deze week.
  2. Vegaklanten hebben ook vaker sla nodig.
  3. 1. Zet de waterkoker aan. Snij de prei in ringen en was grondig. Verwarm olie in een soeppan met dikke bodem en fruit de prei zachtjes. Schil intussen de aardpeer en snij in stukken. Voeg bij de prei. hak de knoflook fijn en voeg de helft (!) ervan toe. Roer een paar keer om en voeg het kokende water en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en kook in ca. 15 minuten gaar.
  4. 2. Snij een stuk van de knolselderij, schil goed en snij in mooie kleine blokjes (0.5 cm).
  5. 3. Snipper de ui. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit daarin de ui zachtjes (!) aan, voeg de ander helft van de knoflook, tijm, zout en peper toe als de ui wat zacht is geworden. Voeg ook de blokjes knolselderij toe.
  6. 4. Snij intussen de boleten in plakken van ongeveer 0.5 cm. Voeg toe en bak onder af en toe omscheppen 10 minuten tot de boleten en knolselderij een beetje bruin zijn.
  7. 5. Pureer de soep als die gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
  8. 6. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het bruint. Let op dit kan snel gaan! Snij de peterselie fijn.
  9. 7. Snij twee boterhammen per persoon. Rooster ze in de broodrooster. (Of leg ze allemaal tegelijk onder de gril. Draai ze in dat geval om na een paar minuten!).
  10. 8. Snij de little gem in repen en roerbak op het laatst 1 minuut mee met de boleten. Breng het geheel goed op smaak met peper en zout.
  11. 9. Besprenkel de boterhammen met wat olijfolie extra vierge. Beleg met de boleten en bestrooi met de peterselie en amandel. Serveer de soep erbij.